I år firas 21-årsdagen för en av Triumphs mest populära och varaktiga motorcyklar, den legendariska Speed ​​Triple. Det firas med specialmodellerna Triumph Speed 94 och Speed 94R.

Redan 1994, när den ursprungliga maskinen stormade ut på vägarna, är det ingen överdrift att dess banbrytande kombination av nakna teknik, muskulösa styling och sporthojsdynamik omedelbart skapade en ny klass av motorcyklar som banade väg för mer än två årtionden av ren och skär körglädje.

7132

 

 

Genom att på ett innovativt vis blanda caféracer-kultur med aggressiva muskler från av streetscenen, fångade Speed ​​Triple:s eleganta, kraftfulla design och vridmomentsstarka radtrea perfekt den djuriska spänningen i hårdkörning för en generation av förare. Det var motorcykeln någon kunde respektera och njuta av, från hardcore sporthojsförare till avslappnade söndagsflanörer.

Sedan dess har namnet Speed ​​Triple och dess filosofi funnits i en rad av modeller, som var och en dragit nytta av framstegen inom motor och chassi-prestanda, samtidigt som varje modell behållt den okuvliga fysiska hållningen och råa attityd hos den ursprungliga trippeln, och under årens lopp fått starka band till sina passionerade ägare och fans.

7143

Kanske föredrar du de klassiska linjerna hos den ursprungliga T309 från 1994. Eller vad sägs om 1997 års ikoniska T509 Speed ​​Triple, med aluminiumrörsram, enkelsidig svingarm och dess berömda strålkastare? Eller din favorit kanske är Speed ​​Triple från 2005, med sina högt placerade pipor som mynnar ut under sadeln och en förbluffande potent 1050-kubiks trecylindrig motor. Eller, så klart, är din drömmaskin den nuvarande Speed ​​Triple, gmed sin uppochnervända framgaffel, radiellt monterade bromsar med ABS och sin häftiga 134-hästkrafters radtrea.

7149

Varje Speed ​​Triple har sin egen unika karaktär, men varje baseras på samma grundfilosofi: stenhårda prestanda som levereras i ett bedrägligt sportigt paket, och med en distinkt, och rå styling som drar blickarna till sig. Och för att fira detta 21 åriga nakna geni presenterar Triumph Speed 94 och Speed ​​94R.

Speed ​​94 och Speed ​​94R förena båda ändarna av Speed ​​Triple-storyn, och kombinerar den moderna Speed ​​Triple-motorn och chassit tillsammans med stilistiska och visuella element från den allra första, ursprungliga Speed ​​Triple från 1994. Resultatet är, bokstavligen, det bästa av två världar.

7150

Hjärtat hos Speed 94 och Speed ​​94R är, precis som det var för 21 år sedan, en muskulös  trecylindrig radmotor. Men dess moderna och bränsleinsprutade motsvarighet från idag är på 1050 kubikcentimeter och erbjuder otroliga 135 hästkrafter och 111Nm i vridmoment på topp, som matchas med en aluminiumram, den biffiga enkelsidiga svingarmen, fullt justerbar 43mm upp-och-ner-vända Showa-framgaffel och enkelstötdämparen bak, samt radiella Brembo bromsok med Triumphs ABS-system.

Speed ​​94 och Speed ​​94R kommer även med en mängd styling och design-attribut för att hylla den ursprungliga 1994 års Speed ​​Triple. Färgen är antingen slående Racing Yellow eller lynnigt Jet Black, speciellt framtagen för att matcha färgschemat hos första versionen av Speed ​​Triple, och omedelbart knyta banden hos Speed 94 och Speed ​​94R med dessa ikoniska maskiner.

Speed ​​94 och Speed ​​94R har även speciella färg-inslag, såsom sidopanelerna som är kulörbalanserade för att matcha utseendet hos den första Speed ​​Triple. Andra höjdpunkter inkluderar svart ljuddämpare, ett svart tanklock, en färgmatchad lyktkåpa, sadelkuts och underkåpa, gul pin-striping (Racing Yellow lackering endast), Speed ​​Triple logotyper i det ursprungliga typsnittet från 1994 års modell, och en Speed ​​Triple 94 tankmonterad jubileums-placket.

Speed ​​94R är en exklusivare R-version av Speed ​​94, och tar konceptet till den ultimata nivån när det kommer till chassiprestanda med sin svart-eloxerade, fullt justerbara Öhlins NIX30 43mm framgaffel, Öhlins TTX36 bakstötdämpare, Brembo Monobloc radiella bromsok, och hjulen skodda med Pirelli Supercorsa SP däck.

Precis som den första Speed ​​Triple gjorde för 21 år sedan, kör 2015 års Speed 94 och Speed ​​94R sin egen väg: genom att kombinera modern, naken streetprestanda, men som matchas med en klassisk design.

Till Sverige kommer bara standardversionen Speed 94, inte R-versionen, och leveranser kommer att ske under juni månad. Priset är 129,990 kronor