Hundratals poliser kommer att övervaka trafiken i Paris på måndagen efter att rekordhöga luftföroreningsnivåer i staden resulterat i restriktioner. Endast bilar och motorcyklar med udda slutsiffra i registreringsnumret tillåts att köra i området. På tisdag, om begränsningarna finns kvar vill säga, kommer det att vara dags för dem med jämna slutsiffror.

Ministrarna agerade efter att luftföroreningsnivåerna uppnådde vad som anses vara ohälsosamma nivåer fem dagar i streck i Paris och dess närmsta omgivningar.

Anledningen till ”smoggen” sägs ha orsakats av en kombination av kalla nätter och varma dagar, som har hindrat föroreningarna från att försvinna.

Både bilar och motorcyklar kommer att omfattas av förbudet , som löper från 05:30 till midnatt under måndagen. Det finns undantag för el-och hybridfordon, och för bilar med tre eller fler passagerare.

De som trotsar restriktionerna riskerar böter, medan fordon med udda regnummer parkerar gratis. Reglerna gäller samtliga, även företag såsom taxi och budfirmor, som givetvis klagar högljutt.

Samtidigt har staden infört gratis kollektivtrafik under några dagar i ett försök att uppmuntra människor att lämna motorfordonen hemma.

Den franska huvudstadens luftkvalitet har varit en av de värsta på någonsin, fullt i klass med den kinesiska huvudstaden Peking, som lär vara en av världens mest förorenade städer.

Under fredagen nådde föroreningsnivåerna 180 mikrogram PM10- partiklar per kubikmeter, mer än dubbelt så mycket som den ”säkra” gränsen på 80. PM10-partiklar kommer bland annat från fordon, men även från värmesystem och industrier.

Regeringen kommer kontinuerligt se över föroreningsnivåerna, för att därefter besluta om huruvida fordonsbegränsningarna ska förlängas eller ej…