Alldeles för många förare i trafiken är påverkade av alkohol eller droger. Statistiken visar att var femte förolyckad förare var berusad vid olyckstillfället. När det gäller motorcyklister visar SMC:s undersökning att körkortslösa och drogpåverkade personer står för 35 procent av dödolyckorna med motorcykel. Under årets "Trafikveckan" stoppade Polisen 266 förare för alkoholrattfylleri. Samtidigt togs 211 förare för drograttfylla.

Fler än 75 000 personer kontrollerades under trafikveckan, som ägde rum mellan den 2 och 8 juni, för rattfylleri. Det är 3 000 färre än i fjol. Polisen upptäckte 11 färre alkoholrattfyllor än samma vecka ifjol – men 23 fler som körde påverkade av droger.

– Vi hoppas att man inte ska våga chansa och köra rattfull när man ser och läser om att vi är ute och gör kontroller. I 20 procent av allvarliga trafikolyckor är föraren påverkad. Rattfylleri för med sig stora tragedier som många får leva med resten av sina liv, säger Bengt Svensson, kommissarie och trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen.

 Gränsen för rattfylleri går vid 0,10 milligram alkohol per liter utandningsluft, motsvarande 0,2 promille i blodet. Om föraren når upp till 0,16 milligram alkohol per liter utandningsluft omhändertas körkortet. 


Rattfylleri ger böter eller fängelse i högst sex månader.

Alkohol- och drogveckan i siffror

  • 75 088 – så många alkoholutandningsprover gjordes
  • 266 – så många förare rapporterades för alkoholrattfylla
  • 211 – så många förare rapporterades för drograttfylla
  • 477 – så många förare, totalt, togs för rattfylla

Källa: Rikspolisstyrelsen