Bättre säkerhetsutrustning på motorcyklar tillsammans med en hög säkerhetsmedvetenhet bland motorcyklister börjar nu ge avtryck i olycksstatistiken. Försäkringsbolaget Svedea har konstaterat att antalet singelskador minskat de senaste två åren, något som påverkar premienivån på MC-försäkring.

Allt fler nya motorcyklar levereras med bättre teknisk säkerhetsutrustning. Låsningsfria bromsar, antispinn och aktiv fjädring är några av de vanligaste detaljerna. Detta i kombination med ett ökat säkerhetstänkande hos motorcyklisterna har lett till att antalet singelskador bland Svedeas kunder minskat med 5 procent de senaste två åren.

– De låsningsfria bromsarna är det som haft störst inverkan på antalet skador. Och att skadorna gått ner påverkar premienivån på mc-försäkring. Hade vi inte sett den positiva trenden med minskade skador hade premierna varit högre än de är idag, säger Jan Karlsson, produktchef mc på Svedea.

– Det är inte bara motorcyklarnas utrustning som leder till minskade skador, även motorcyklisternas höga säkerhetsmedvetenhet spelar in, fortsätter Jan Karlsson.

I en undersökning som Svedea gjort har 4 000 hojåkare svarat på vad de använder för säkerhets-utrusning. Det framgår att 98 % använder både hjälm och mc-ställ och så mycket som 65 % använder också en kompletterande ryggskena. Vidare svarade hela 35 % att låsningsfria bromsar och antispinn är avgörande faktorer när de ska köpa en ny motorcykel.