Nu drar skolorna i gång igen och många barn blir skjutsade med bil. Det påverkar trafiksäkerheten och miljön negativt. I samband med skolstarten pågår Polisens insatsvecka med fokus på hastighet och ökade kontroller.

I många fall är sommarlovet slut eller börjar gå mot sitt slut och snart kommer skolgårdar och närliggande områden att vara fulla av spralliga ungar. För alla fordonsförare gäller det att hålla farten. 

- När vi står utanför skolor är det ofta elevernas egna föräldrar som kör för fort. Vi måste få till en större förståelse för hastighetens betydelse, ingen vill ha ett skadat barn på sitt samvete, säger Bengt Svensson, poliskommissarie på Rikspolisstyrelsen.

Det är hastigheten som främst avgör hur allvarlig en olycka blir. Mätningar visar dock att ju lägre fartbegränsningen är, desto färre håller farten. Under 2013 körde 78 procent inom hastighetsgränsen på kommunala vägar med 70 km/timmen, medan över hälften körde för fort på 40-vägar. Utanför skolor brukar hastigheten vara begränsad till 30 kilometer i timmen.