En lastbilsolycka på E4 vid Kungens kurva tidigare under månaden fick det yttre polisbefälet Viktor Adolphson att reagera starkt. Flera bilister hade stannat till - men inte för att hjälpa, utan för att filma. Nu går Polisen ut med information om hur du kan hjälpa, istället för att försvåra räddningsarbetet. Nästa gång kan det vara du som drabbas av en trafikolycka...

- Det var extremt respektlöst. Det finns så mycket man kan göra för att hjälpa till, och i synnerhet när det handlar om liv och dö, säger Viktor Adolphson som twittrade om händelsen och blev uppmärksammad i medierna.
Viktor Adolphson menar att bilder från olika brottsplatser visserligen kan vara till nytta som bevisföring, men att man bör överväga saken noga. Framförallt om det handlar om en olycka där du istället kan rädda livet på någon istället för att fotografera eller filma och olycksplatsen.
- Börja med att parkera din egen bil på ett säkert sätt och larma sedan 112, säger han. Kolla sedan vad du kan göra för att bistå och hjälpa till.Om man passerar en trafikolycka där man ser att det finns andra människor som redan har stannat, så är det bättre att köra vidare. Ju mer folk på plats, desto större är risken för ytterligare olyckor. Men det gäller givetvis inte om man har specialistkunskaper och vet att man kan bidra som läkare eller sjuksköterska, till exempel.
Viktor Adolphson har flera tips på vad man kan göra om man passerar en trafikolycka och vill hjälpa till.  
- Fundera över hur du själv skulle vilja bli bemött och omhändertagen om du var skadad. Facebook kan du uppdatera någon annan gång.

Fakta/Så kan du hjälpa till vid trafikolyckor

  1. Stanna bara om du tror att du kan bidra med något. Är det redan folk på plats, kan du köra vidare - såvida du inte har specialistkunskaper inom läkarvård.
  2. Parkera din egen bil så säkert som möjligt. Se till att du inte själv riskerar att bli påkörd eller stoppar upp trafiken.
  3. Larma 112.
  4. Varna andra med varningsblinkers och liknande, så att de inte kör in i olyckan.
  5. Ta reda på hur du kan hjälpa till. Finns det några skadade? Chockade människor har en tendens att vandra iväg in i skogen eller ut på vägen. Försök att hjälpa dem.
  6. Försök att skapa dig en god överblick. Vad är det som har hänt? Var har detta hänt? Hur många bilar är inblandade? Hur många är skadade? Rapportera detta till räddningspersonalen vid tillfälle.
  7. Lyssna till vad räddningspersonalen säger och håll dig undan om så behövs.

Källa: Rikspolisstyrelsen