Motorcyklister är föredömliga trafikanter eftersom de vidareutbildar sig som ingen annan trafikantgrupp. Sveriges MotorCyklister, SMC, har under MC-säsongen 2014 arrangerat 250 kurser runt om i landet vilket gör SMC till en av världens största kursarrangörer och svenska motorcyklister till allt säkrare förare. Resultatet syns på olycksstatistiken. MC-säsongen 2014 går mot sitt slut. Trots en lång, varm och solig vår och sommar är dödstalen lägre än tidigare år.

Motorcyklister är föredömliga trafikanter på så vis att de vidareutbildar sig som ingen annan trafikantgrupp. Sveriges MotorCyklister, SMC, har under MC-säsongen 2014 arrangerat 250 kurser runt om i landet vilket gör SMC till en av världens största kursarrangörer och svenska motorcyklister till allt säkrare förare. Resultatet syns på olycksstatistiken. MC-säsongen 2014 går mot sitt slut. Trots en lång, varm och solig vår och sommar är dödstalen lägre än tidigare år.

Oavsett vilken motorcykel man kör och vem MC-föraren är, ger fortbildning ökade kunskaper och färdigheter och därmed ökad säkerhet. Det förutsätter dock att fortbildningen är kopplad till övningar och reflektioner om ökad riskmedvetenhet. SMC har arrangerat MC-fortbildning sedan 1973 och kurserna har utvecklats enormt sedan dess. Idag erbjuds bland annat avrostningar, kurser på gokartbanor, kurser på stora banor och gruskurser. De som övningskör privat är välkomna på många av våra kurser, tillsammans med sina handledare.

Nyttan av fortbildning för motorcyklister ifrågasätts många gånger av dem som inte kör motorcykel. SMC har därför genomfört flera studier bland dem som deltagit i fortbildning med genomgående positiva resultat. Tre fjärdedelar svarade att de blivit mer förberedda att hantera svåra situationer efter att ha deltagit i fortbildning. Hela 90 % kände att deras färdigheter förbättrats. 71 % ansåg att de hade mer resurser att fokusera bättre på trafiksituationer efter att ha deltagit i fortbildning. En majoritet anser att man blivit bättre på att anpassa hastigheten efter rådande trafiksituation efter kurserna.

-SMC:s kurser efterfrågas av MC-förare som vill öka och utveckla sina körkunskaper på motorcykel. Jag är helt övertygad om att SMC:s kurser bidragit till säkrare motorcyklister och därmed sänkta olyckstal, säger Jesper Christensen.

SMC har 800 utbildade MC-instruktörer och resurspersoner som arbetar ideellt. Det gör det möjligt för SMC att erbjuda fortbildning för motorcyklister i hela Sverige.

Årets sista kurser genomförs på gokart- och storbanor under augusti och september.  På fredag den 29 augusti arrangeras en Prova-På-Kurs på Kinnekulle Ring i Götene kommun.

 

Resterande kurstillfällen under 2014

Storbanor
Kinnekulle Ring     29 augusti             Prova på-kurs 
Kinnekulle Ring     30-31 augusti        Broms- och kurvkurs
Ring Knutstorp      30 augusti             Broms- och kurvkurs
Gelleråsen            13 september        Sporthojskurs

Gokartbanor
Tuvängen (Stockholm)   30 augusti        Knix 
Rörken (Uppsala)   31 augusti                Knix 
Täby (Örebro)         31 augusti                Knix 
Rörberg (Gävle)     1 september             Knix
Lockarp (Skåne)     6 september             Knix
Tuvängen(Stockholm)    6 september     Knix 
Gröndal (Eskilstuna) 6 september           Knix 
Rörken (Uppsala)    7 september            Knix
Rörken (Uppsala)    14 september          Knix
Rörken (Uppsala)    21 september          Knix
Täby (Örebro)          21 september          Knix
Gröndal (Eskilstuna) 21 september         Knix
Rörken (Uppsala)   28 september           Knix 

Grus
Deje, (Värmland)  20-21 september   Gruskurs

MER information om SMC:s kurser...