Ironbutt Associations första Europeiska långdistansrally startar söndagen 7/9 i Stuttgart, Tyskland och det handlar om ett klassiskt poängrally i samma stil som det välkända 11 dagar långa "Ironbutt Rally".

Utspritt över den Europeiska kontinenten ligger mer än 400 bonuspunkter och väntar på att deltagarna skall dokumentera ett besök på plats. Det finns ingen chans i världen att hinna besöka alla dessa platser under de 5 dygn som står till förfogande, utan det gäller för förarna att under några få timmar strax innan start försöka identifiera vad som kan tänkas bli en vinnande rutt för just den enskilde deltagaren.

Läsförståelse, förmåga till ruttplanering, självkännedom, språkkunskaper, motorcykelerfarenhet och vilja att färdas utanför komfortzonen är nyckelegenskaper för att vara framgångsrik under ett sådant här äventyr. Hastighetsöverträdelser och sträckkörning har däremot inget alls med slutresultatet att göra.

Det handlar nämligen inte om att köra så fort som möjligt, eller ens så långt som man hinner färdas under den tid som finns tillgänglig.

Det är säkrandet av bonuspoäng genom att man lyckas dokumentera de förutbestämda platserna på rätt sätt som leder till placering.

Över 60 deltagare är anmälda; Här finns Européer som har åtskilliga starter i amerikanska Ironbutt Rally, tillsammans med rookies som skall ut på sitt första flerdagarsrally. Dom möter erfarna rävar från USA och Kanada samt Zambia, Tasmanien och nästan varje tänkbart litet hörn av jorden där det finns hängivna långdistansförare.

Svenska Ironbuttföreningen ställer upp med de mest erfarna förarna man har: Benny, Daniel och Hampe har tillsammans fler än 60 godkända Ironbuttkörningar i bagaget!  Eller om man hellre vill: drygt 55,000 kilometer körda i olika former och dokumenterade under IBAs stränga regler. Självklart kvalar samtliga svenska deltagare in under Ironbutts "Mile Eater" utmärkelser. De svenska förarna kommer däremot inte att starta som ett lag, utan det är soloprestation som gäller under arrangemanget.

Följ med dem på internet! Långdistansrally kommer aldrig att kunna bli en publiksport, men samtliga svenska förare är utrustade med satellit-spårare som visar deras position i realtid!  Mer info och kommentarer kring vad som händer under långdistansrallyt "Ironbutt European Tour 2014" finns på www.ironbutt.se

Där finns också mer att läsa om de olika arrangemang som anordnas av Ironbutt Association över hela klotet:  "Världen är vår spelplan"

Iron Butt Design Hi Rez1