Från mobiltelefoner till motorcyklar och ficklampor, batterier spelar en viktig roll i det dagliga livet. Forskare och teknikföretag söker ständigt sätt att förbättra ökad batteritid och effektivitet. Nu, för första gången med en vattenbaserad lösning, har forskare vid University of Missouri (MU) skapat en långvarig och effektivare kärnkraftsbatteri som kan användas för många tillämpningar: till exempel en pålitlig energikälla hos eldrivna motorcyklar och i komplicerade applikationer för exempelvis rymdfärder.

-Betavoltaics, en batteriteknik som genererar kraft från strålning, har studerats som energikälla sedan 1950-talet. Kontrollerad kärnteknik är inte farlig i sig. Vi har redan många kommersiella användningsområden för kärnteknik i våra liv Inklusive brandvarnare och utrymningsskyltar i allmänna byggnader, säger Jae W. Kwon, docent i elektro-och datorteknik och kärnteknik i College of Engineering vid MU.

Batteriet i det här fallet använder en radioaktiv isotop som kallas strontium-90 som skapar elektrokemisk energi i en vatten-baserad lösning. En nanostrukturerad titandioxid-elektrod (det gemensamma grundämne som vanligtvis återfinns i solskyddsmedel och UV-blockerare) med en platinumbeläggning som samlar in och effektivt omvandlar energi till elektroner.

-Vatten fungerar som en buffert och yt-plasman som skapas i apparaten visade sig vara mycket användbar för att öka dess effektivitet. Den joniska lösningen fryser inte lätt vid mycket låga temperaturer och kan användas för en mängd olika tillämpningar inklusive bilbatterier och om förpackade ordentligt, kanske rymdfarkoster, säger Kwon.

Under gårdagen publicerade vi den första provkörningen av eldrivna KTM Freeride E, och med den här tekniken skulle det kanske vara möjligt att köra jorden runt på en laddning. Frågan är bara hur lång tid det dröjer innan tekniken, om den ens blir kommersiellt gångbar, kommer ut på den öppna marknaden.