För att få bättre flyt i påsktrafiken mellan Gävle och Tönnebro kommer omkörningsförbud att gälla under de mest trafikerade tiderna. Trafikverket och polisen har tillsammans kommit fram till denna lösning inför det stora trafiktrycket som väntas.

E4 mellan Gävle och Tönnebro har ett mycket hårt tryck under påsken, eftersom resenärer söderifrån till och från fjällen koncentreras under några få antal timmar på skärtorsdagen och annandagen. I samband med omkörningar uppstår det störningar med stora hastighetsförändringar när bilister ska tillbaka in i enkelfilen igen.

För att få en bättre trafikgenomströmning, och därmed minska risken för incidenter i köer, samt för att minska stressen hos trafikanterna stängs omkörningsfilerna när trycket väntas bli som störst.

– Vid kraftig ökning av trafikflödet är det bättre att alla håller sig i samma körfil. Trafiken flyter mycket bättre och vi minskar risken för köolyckor med längre totalstopp, säger Mats Sandgren, chef för Trafikmiljö på Trafikverket.

I fjol stängdes omkörningsfiler på E4 mellan Tönnebro och Gävle på skärtorsdagen och annandag påsk som en åtgärd för att undvika stopp i trafiken när många påskfirare skulle passera sträckan.

– På skärtorsdagen såg vi att trafikflödet var lägre än tidigare år. Trafiken flöt på mycket bra. En bidragande faktor kan vara att många valde att passera sträckan under andra tider än när omkörningsförbudet varade, vilket ledde till ett mer jämnt trafikflöde, säger Mats Sandgren.

Omkörningsförbud sträckan Gävle – Tönnebro påsken 2015:

•Skärtorsdagen, för norrgående trafik, klockan 12-20

•Annandag påsk, för södergående trafik, klockan 12-20