Plastflaskor återvinns idag till jeans, leksaker, möbler och, ja, plastflaskor. Nu vill den holländska staden Rotterdam förvandla plastavfall till motorvägar. Staden överväger nu tekniken, som kallas PlasticRoad.

Byggbolaget Volker Wessels beskriver tekniken som ett miljövänligt alternativ till asfalt. Plasten uppges dessutom vara starkare, mer lättskött och tåla större temperaturförändringar än asfalt.

Asfalt, där bitumen blandas med sand eller grus, har länge härskat som vägbyggnadsmaterial eftersom det är relativt snabbt och enkelt att installera, ”billigt”, och anmärkningsvärt hållbart. Men det är också ett miljögissel: Produktionen frigör 96 miljoner ton CO2 i atmosfären varje år.

Detta ledde uppfinnarna till att finna ett planet-vänligare material och applikationer, inklusive sol-panelsvägar och självlysande färg designad för att absorbera solenergi. Och i Indien har plastavfall (inklusive plastpåsar) redan använts i stället för bitumen för att skapa närmare 500 mil vägbana.

PlasticRoad är inte beroende av tekniska genombrott, vilket gör den till en lämplig ersättare för asfalt inom några år, enligt VolkerWessels. Eftersom motorvägen är ihålig, kan kablar och rör lätt passera igenom. Det kan också prefabriceras och transporteras till dit där det behövs, vilket inte minst viktigt minskar byggtiden och trafikstörningar.

En annan fördel att inte förbises: PlasticRoad utnyttjar vårt avfall.

Även om det låter lovande är tanken fortfarande bara ett koncept. En prototyp måste byggas och testas för att säkerställa att det är säkert att köra på, eller om plastvägen kommer att ge ny mening till "Slippery When Wet"...