Att skaka hand med köparen och tillsammans signera den gula delen av registreringsbeviset, för att sedan skicka in det till Transportstyrelsen var länge det enda sättet att genomföra ett ägarbyte på. Sedan några år tillbaka har man kunnat använda sig av Transportstyrelsens app Mina fordon för att genomföra ägarbyte och nu kan man även göra det på webben.

För att kunna använda webbtjänsten för ägarbyte behöver
    •    säljaren kunna legitimera sig via e-legitimation (exempelvis bank ID eller mobilt bank ID)
    •    både säljare och köpare ha giltiga körkort
    •    säljaren kunna uppge behörighetskoden från del 1 av fordonets registreringsbevis, den blåa delen. Behörighetskoden visar att säljaren har tillgång till det senast utfärdade registreringsbeviset och är dessutom en uppgift som omgående uppdateras i vägtrafikregistret efter ägarbytet.

agarbyte bla del

Förutom att det går snabbt och smidigt att genomföra bytet via webben så ska det även göra själva bytet säkrare.

I samma stund som du trycker på "Anmäl ägarbytet" i tjänsten kontrolleras om köparens och säljarens körkortsuppgifter är riktiga. Även registreringsbevisets äkthet och giltighet kontrolleras mot vägtrafikregistret. Skulle det visa sig att uppgifterna kommer från ett förlustanmält körkort eller om fordonet i själva verket är efterlyst går inte ägarbytet igenom.

Mer om ägarbyte HÄR: extern länk