Brukar du bli stressad och förvirrad då du ser blåljus och hör sirener bakom dig? Ta det lugnt. Här är svaren på vanliga frågor om utryckningsfordon i trafiken.

Får man bryta mot trafikregler, exempelvis öka hastigheten eller köra mot rödljus för att underlätta för utryckningsfordon att komma förbi?

Svar: Nej. Föraren av ett fordon är alltid ansvarig för att följa gällande trafikregler och det finns varken skyldighet eller rättighet att bryta mot trafikregler. Om man utan att bryta mot trafikreglerna kan släppa fram ett utryckningsfordon som påkallar fri väg, det vill säga med blåljus med siren, ska man göra det.

Hur agerar man på en enfilig väg när ett utryckningsfordon med blåljus eller sirener kommer bakom?

Svar: Ta det lugnt och stressa inte upp dig. Blinka och håll försiktigt ut åt sidan om du har möjlighet för att släppa fram blåljusfordonet.

Får polisen bryta mot trafikreglerna utan blåljus eller sirener på? När det inte är utryckning?

Svar: Ja, polisen behöver inte ha blåljus eller sirener påslagna även om man är på utryckning. Det är föraren som avgör om blåljus och sirener ska vara påslagna och det finns ingen lag som säger att de ska vara på. Vid vissa situationer kan det vara till fördel att låta de vara avslagna. Till exempel vid ett larm om ett självmordsförsök.

Måste utryckningsfordonens blåljus lysa även bakåt? Varför?

Svar: Det är lämpligt att polisfordonet blåljus syns från så många håll som möjligt eftersom fordonet är ett arbetsredskap som används för att exempelvis stänga av en vägsträcka när en trafikolycka inträffat.

Källa:Polisen