Under måndagen meddelade Joakim Ljunggren att det tio år långa och lyckade samarbetet med Husaberg/Husqvarna är över. Tillsammans med märket har Joakim lyckats samla på sig nio VM-medaljer och tio SM-guld på meritlistan. Nu står det klart att han överger Enduro-VM och istället kommer att satsa på Extrem-enduro bakom styret på en KTM.

 Bland annat står Erzberg rodeo i Österrike, turkiska Sea to sky och svenska Battle of vikings på agendan. Dessutom kommer Joakim satsa på Enduro-SM och de svenska klassikerna Gotland Grand National, Stångebroslaget, Ränneslättsloppet och Novemberkåsan.

Jag får ett samtal med Joakim precis före hans avresa till USA, där han ska njuta av några veckors välförtjänt semester med familjen.

-Det är en satsning tillsammans med KTM Scandinavia. Jag ska köra så mycket extremrace som vi kan och hinner med. Battle of Vikings är det viktigaste extremracet eftersom det går på hemmaplan, men sedan vill vi även prova Erzberg, och målet är även att komma till start i Sea to Sky och kanske andra racet också. Men vi börjar så. Det är planen, så får vi se hur det går, förklarar Joakim Ljunggren.

-Jag har alltid gillat extremenduro och länge varit sugen på en seriös satsning. Efter att ha kört tio år i VM-serien känns det här som ett naturligt steg. Att dessutom få göra det tillsammans med KTM känns superkul, säger Joakim Ljunggren.

Intresset för extremenduro har vuxit de senaste åren och spås enligt många bli framtiden, något som även KTM märker av. Utbudet av tävlingar har ökat och Red Bull Sea To Sky, Erdzberg Rodeo och den svenska tävlingen, Battle Of Vikings är exempel på några. Det är bland annat dessa race samt hela SM-serien, Novemberkåsan och de tre svenska klassikerna Stångebroslaget, Ränneslättsloppet och Gotland Grand National som Ljunggren tar sikte på inför nästa år.

-Extrem- och superenduron är framtiden då den är mer publikvänlig än den traditionella enduron. Att kunna knyta till sig en rutinerad och kompetent förare som Jocke känns fantastiskt, säger Anders Sarbäcken, VD KTM Scandinavia.

Ljunggren har fått andra erbjudanden inför nästa säsong men ser KTM som ett naturligt val.

-Jag körde KTM innan jag började köra för Husqvarna så valet var enkelt. De har helt enkelt de bästa hojarna och de bästa förutsättningarna. I och med denna lösning har jag dessutom  möjlighet att utveckla mitt personliga varumärke ytterliggare och samtidigt få en ännu starkare nationell förankring säger Ljunggren.

-Vi ser med spänning på framtiden. Jocke har stor potential och det ska bli kul att se vad vi kan åstadkomma under nästa år. Han kan utan tvekan utmana världens bästa extremeenduroförare Jonny Walker avslutar Sarbäcken.