Taddy Blazusiak fick en vinnande start på försvaret av hans SuperEnduro VM-kampanj under lördagskväll, och toppade alla tre finaler vid runda ett av SuperEnduro-mästerskapet i Gdansk, Polen.

Hans satsming på att köra en 300-kubiks tvåtaktare (KTM 300EXC) i 2015 års SuperEnduro-mästerskap gav utdelning och Blazusiak har redan ett 12-poängs övertag. Här berättar Taddy mer om att vinna framför hans hemmapublik, hur det var att byta tillbaka till en tvåtaktare istället för fyrtakt och hans nära på katastrofala start på första finalen...

Taddy, mästerskapet kan inte starta mycket bättre än så här?

Taddy: "Nej, det är en perfekt start. Jag visste att jag körde bra, och få en bra start på mästerskapet var absolut vad jag ville. Men jag trodde aldrig att det skulle gå så bra som de gjorde. Jag gav bort en poäng under hela kvällen - det blir inte mycket bättre än så ".

 

Saker och ting började däremot inte helt bra, vad var det egentligen som hände under starten i den första finalen?

Taddy: "Kraschen i början av det första racet var inte någons fel, inte någon av förarna i alla fall. Det var alldeles för tajt, och högerböjar är alltid knepiga. Ingen kommer att slå av i första taget i den första svängen i det första racet i den första omgången av mästerskapet. Jag antar att tre i en helt enkelt inte funkar. Samma sekund som jag lämnade startgrinden visste jag att det inte skulle gå bra, men jag hoppades på att saker och ting skulle gå okej. Jag antar att vi nu vet att det inte blev så bra. "

podium prestige_superenduro_2015-rnd1_MG_0909

Din upphämtning från sistaplatsen till ledning var utan tvekan höjdpunkten under kvällen för många ...

Taddy: "Jag var riktigt nöjd med hur jag körde i den första finalen. Göra något bra av en dålig situation är det viktiga inomhus. Min motorcykel var ganska skev, och jag antar att vissa ryttare begick sina egna misstag och det hjälpte mig, men jag kände att jag hade bra flyt och satte bra varv och fick till bra linjer. Jag bara fortsatte att ladda. Jag visste att jag skulle kunna komma någonstans nära toppen, men att vinna var mycket mer än jag förväntat mig. "

 

Bytet till 300-kubiks tvåtaktare fungerade onekligen bra för dig. Hur var det att vara tillbaka och tävla med tvåtakt?

Taddy: "Jag höll tyst om att jag skulle skifta till att köra 300:an, men utan egentlig anledning. Jag ville köra finalen i amerikanska Endurocrossmästerskapet först, vilket gick bra, och sedan fanns det inte mycket tid över innan vi var här i Polen. Jag tillbringade ett par veckor med 300-tester, men där kör du på 95 procent. När du tävlar är det med 100 procents insats. Jag verkligen njuter av att vara tillbaka på en 300. Vi har fortfarande arbete att göra, eftersom jag fick mycket feedback under racet. Jag måste också vänja mig. Men jag känner att jag kan bli bättre. "

 

En del människor menade att du inte skulle vara lika svår att slå som tidigare år, på grund av din senaste förlust i USA:s Endurocross-mästerskapet. Gav det dig extra motivation att vinna?

Taddy: "För mig känns det som att jag förlorade chansen att vinna Endurocross-titeln på grund av två dåliga starter. Jag var i backen i första sväng vid två race. När det är så pass tajt racing som det är där borta, så är det svårt att komma tillbaka till täten igen om du kraschar. Jag hade turen på min sida under ett par år, men så blev det inte i år. Det är vad det är. Jag vann inte, men jag gjorde mitt bästa. Jag har fem Endurocross-titlar, så jag vet hur man kör racing. "

 

Kände du dig under press över att tävla framför hemmapubliken, eller gav det dig ett lyft?

Taddy: "Folk säger att hemmafördelen är värd hälften eller upp till en sekund varje varv, men jag känner aldrig av det. Det är svårt att säga. Jag försöker alltid att pressa så hårt jag kan och förväntningarna från publiken är inget jag oroar mig för särskilt. Jag har gjort detta under en lång tid nu. Jag vet att fansen som kommer för att titta i Polen verkligen njuter av showen, och det känns bra att jag bjuder på en stor show. "

 

Vad kommer härnäst, fötterna upp och njuta av jullovet?

Taddy: "Jag ska bara fortsätta göra min grej och kämpa för att förbättra min kondition och inställningen av 300:an. Det kommer inte att dröja länge innan vi är tillbaka för att tävla i runda två, och jag vill vara helt redo för det ... "