KTM:s tävlingsansvarige, Pit Beirer, har bekräftat detaljer kring den österrikiske motorcykeltillverkarens väg fram till sitt deltagande i MotoGP år 2017. Här kan du läsa mer...

Efter att KTM:s tidigare kortlivade inblandning i främsta klassen inom roadracingen, då tillsammans med Team Roberts, tog slut för nästan ett decennium sedan har företaget haft stor framgång i de ”lättare” klasserna, men Beirer har nu bekräftat att företaget arbetar för ett helhjärtat deltagande i MotoGP.

Beirer förklarade: "Jag kan absolut bekräfta att vi har ett styrelsebeslut hos på KTM att vi får ta det stora steget in i denna klass. Vi hade planer på att först ansluta till Moto2 på något sätt och sedan växa i mindre steg, men det skulle inte kännas vettigt att bygga en KTM med en Honda-motor inuti, eftersom det aldrig skulle bli en riktig KTM. så vi beslöt att göra det stora hoppet direkt in i MotoGP. Vi är redan mycket upptagna med detta och vi satsar på att vara redo för 2017 års säsong."

När det kommer till detaljerna kring maskinerna förklarade Beirer: "Det kommer att bli en riktig KTM, där vi är ganska säkra på att motorkoncept kommer att bli en V4, men i slutändan kommer den vara i en rörram, med WP-fjädring och till 100 procent konstruerad och tillverkad i Österrike av KTM, så vi är inte ute efter externa leverantörer för att bygga motorcykeln åt oss."

Pit fortsatte: "Vi vill göra det till en riktig KTM och definitivt gå den hårda vägen. Vi vet att det kommer att bli ett riktigt tufft projekt för oss och vi kommer att behöva år för att kliva in i klassen och för att vara redo. Men jag är också säker på att vi, med våra egna tekniker, har möjlighet att göra det. Det är ett långsiktigt projekt, och vi är bara i början, men vi ser fram emot att vara en del av den stora showen i motorcykelvärlden, eftersom MotoGP är en dröm för varje tillverkare, för att vara en del av den högsta nivån av motorcykelracing i världen. Det är vårt mål."

På frågan då KTM planerar att börja testa en potentiell MotoGP-prototyp, svarade Beirer: "Det kommer att vara i slutet av nästa sommar."