Spanske Hondaföraren Marc Marquez var redan korad till årets MotoGP-mästare, men tog ändå tillfället att fira med att vinna helgens finalrace i MotoGP. Samtidigt satte han nytt rekord för flest antal segrar under en och samma säsong i toppklassen. Italienske Yamahaföraren Valentino Rossi kom tvåa i racet och slutade även tvåa i mästerskapet, med Jorge Lorenzo på tredje plats i mästerskapet. Suzukis comeback slutade i depån.

Under racet föll en del regn, och Jorge Lorenzo och Andrea Iannone valde att byta till sina regnkittade motorcyklar på varv 20, ett beslut som skulle visa sig vara kostsamt för båda.

Efter att ha passerat mållinjen på andra plats noterades Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) för sin 13:e pallplacering för året i en för honom märklig säsong, där han samtidig slutade tvåa i mästerskapet. Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) kom trea i Valencia, och registrerade sin tionde pallplats i år.

motogpval14

Andrea Dovizioso (Ducati Team) slog Cal Crutchlow (Ducati Team) efter en minst sagt tajt duell för att knipa fjärdeplatsen med en marginal på bara 0.068 sekunder i sitt sista race tillsammans som teamkamrater.

Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech3) var sexa i racet och slutade sexa i mästerskapet i en utmärkt rookiesäsong. Aleix Espargaró (NGM Forward Racing) passerat mållinjen 0.284s bakom sin bror på sjunde plats, vilket ger honom sjunde plats totalt i den totala poängställningen.

motogpval142

Stefan Bradl (LCR Honda MotoGP), Wild Card-föraren Michele Pirro (Ducati Team) och Scott Redding (GO & FUN Honda Gresini) avslutade topp tio.

På varv 11 hade Marquez tagit initiativet och tog ledningen från pole-mannen Rossi och tidige tävlingsledaren Iannone (Pramac Racing). Halvvägs in i racet begick Iannone ett misstag och körde genom grusfällan och tappade flera positioner.

motogpval143

På varv 20 fattade Lorenzo och Iannone beslutet att byta till regnkittade motorcyklar eftersom det hade börjat regna lätt. Lorenzo drog därefter in i depån på varv 26 efter att ha slitit ner regndäcken på en bana som var relativt torrt, medan Iannone slutade som 22:a.

Yonny Hernandez (Energy TI Pramac Racing) tvingades bryta under ett tidigt skede med ett tekniskt problem. Suzukis MotoGP-comeback slutade också med Randy de Puniet (Team Suzuki MotoGP) i depån.

Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3) drabbades av en liten krasch, men kunde komma upp på hjulen igen och slutade på 14:e plats.