Valentino Rossi drog fördel av en ny typ av växellåda hos sin Yamaha YZF-M1 för att avsluta med måndagens bästa tid i årets andra MotoGP-test på Sepang i Malaysia.

Vädermässigt var det en tuff dag för teamen och förarna, med asfaltstemperaturer på  närmare 60 grader, vilket ledde till dåligt grepp, vilket i sin innebar att det var omöjligt för någon förare att köra till sig en tid jämförbar med föregående test på den malaysiska banan. Faktum är att Rossis bästa varvtid under måndagen, 2'00.414, var cirka 1,5 sekunder långsammare än Marquez snabbaste varv från förra MotoGP-testet på Sepang, och även långsammare än sin egen bästatid från samma test.

Movistar Yamaha hade en ny sömlös växellåda för utvärdering, som de inte har bekräftat huruvida den hjälper till under både upp- och nedväxlingar ännu. Oavsett verkade den nya växellådan fungera bra, eftersom Rossi avslutade dagen med en 0,129 sekunder snabbare varvtid än Hondaföraren Dani Pedrosa, som noterades för andra snabbaste varvtid under måndagen (över en halv sekund snabbare än teamkompisen Marc Marquez).

Yamahaföraren Pol Espargaró var 0.462 sekunder bakom Rossi, efter att teamet finjusterat elektronikpaketet hos Espargaros  YZF-M1 under måndagen, 0.179 sekunder före sin bror Aleix Espargaró, som noterades för dagens fjärde tid med sin Suzuki GSX-RR på tiden 2'.01.055. Aleix Espargaros rookie-teamkompis Maverick Viñales visade hur snabbt han kan anpassa sig till den främsta klassen genom att sätta den 9:e snabbaste tiden för dagen, endast 0.9 sekunder efter Rossi.

Det var en frustrerande dag för Jorge Lorenzo, även med den nya växellådan, bara kunde mäkta med en bästa varvtid på 2'01.190, vilket var bara bra nog för 6:e tid för dagen.

Testerna fortsätter under tisdagen, och i skrivande stund är Marc Marques i topp med tiden 1:59.844, före Jorge Lorenzo (+0.059s) och Ducatiföraren Andrea Dovizioso (+0.406s).