Det första MotoGP-racet för Aprilia RS-GP var efterlängtat av hela Aprilia Racing Team Gresini som en viktig test för att bedöma hur långt de nått i utvecklingsarbetet i detta tämligen unga roadracingprojekt på allra högsta möjliga nivå.

Efter en närkontakt med Marc Marquez i kurva 6 under första varvet satte Alvaro Bautista – teamets förare som gjort de mest uppmuntrande framstegen under hela helgen - ur spelet, då närkontakten resulterade i skador hos frambromsen och för motorcykeln viktiga givare.

Istället var det Marco Melandri som fick försvara Aprilias färger, och körde över mållinjen på 21:e placering, i ett race där han samlade på sig ytterligare information och erfarenheter som är mycket viktiga för det fortsatte utvecklingsarbetet med Aprilias MotoGP-racer RS-GP.

Álvaro Bautista kommenterar: "Tyvärr tog racetestet vi hade planerat slut i stort sett omedelbart. Marquez fick en dålig start och ville köra upp sig de förlorade positionerna snabbt, men utan tanke på det faktum att det fanns andra förare på banan. I kurva 6 pressade han sig mellan Barbera och mig, jag har ingen aning om hur, körde in i mig och förstörde frambromsen, ledningar och sensorer. Det var omöjligt för mig att fortsätta. Jag är ledsen eftersom Marc är en bra kille, men han har varit för aggressiv i liknande situationer tidigare. Jag tror inte att det är mer än rätt att påpeka det för honom eftersom det är farligt. Idag hade jag tur eftersom jag inte kraschade, men det krävs inte mycket för att bli sårad där ute.”

Nästa MotoGP körs 12 april på Circuit of the Americas nära Austin, i Texas, USA.