Yamahas Jorge Lorenzo fick till en toppenkörning för att säkra sin femte MotoGP-seger för säsongen på tjeckiska Brno under söndagen.

Jorge Lorenzo gick segrande ur "Battle of Brno" efter en imponerande körning. Spanjoren var överlägsen under tävlingen och knep segern med 4.462 sekunders marginal till tvåan, Honda-föraren Marc Marquez, med Yamahaföraren Valentino Rossi på tredje plats. Lorenzo leder nu mästerskapet, på samma poängnivå som Rossi, efter att ha tagit sin 5:e seger för säsongen.

Förhållandena var nästintill perfekta för helgens MotoGP på den 5.2kilometer långa Brno, där solen sken och bantemperaturen närmade sig 42 grader. Över 138.000 fans hade packat in sig på läktarna utmed den ikoniska banan för att fira 50-årsdagen av det första GP:t på Brno, och allt var perfekt för en kraftmätning mellan de tre främsta förarna i mästerskapet. För att öka på spänningsfaktorn en del hade alla Lorenzo, Rossi och Marquez gjort olika val av däck. Lorenzo körde på ett medium fram och bak, Rossi på ett hårt fram och bak, och Marquez med ett medel fram och hårt bak.

Lorenzo och Marquez öppnade omedelbart upp en lucka uppe i täten, som hade ökat till 1,5 sekunder i slutet av första varvet. Rossi befann sig bakom Andrea Dovizioso, och när han tog sig förbi honom på andra varvet, var avståndet upp till sina snabbare rivaler redan över två sekunder.

Marquez matchade Lorenzos tempo och de båda la nästan 0.5 sekunder snabbare varv än Rossi och efter sex varv hade gapet ökat till 4 sekunder. Lorenzo började även att dra ifrån Marquez, och hade skapat en halv sekunds gap till sin landsman på varv 9. Detta ökade till två sekunder på varv 12, då ingen mäktade med att svara på hans imponerande tempo. Den tvåfaldige MotoGP-mästaren passerade slutligen mållinjen för att vinna sin 38:e MotoGP-seger med goda 4,4 sekunders marginal till Marquez på andra plats. Rossi korsade slutligen linjen som trea, 10.397 sekunder efter Lorenzo, och fortsätter därmed sin framfart med att sluta på pallen i varje race den här säsongen.

Ducatiföraren Andrea Iannone (+ 13.071s) slutade på fjärde plats före Dani Pedrosa (Honda) och sin teamkamrat Andrea Dovizioso.

Monster Yamaha Tech 3:s Bradley Smith fick återigen en bra start och klev in i startkurvan som trea. Smith kunde inte riktigt matcha tempot längre fram under racet och slutade så småningom som den främsta satellitföraren på 7:e plats. Hans teamkamrat Pol Espargaro slutade på åttonde plats, före sin bror Aleix (Team Suzuki Ecstar) på nionde plats, och med Octo Pramac Racing Danilo Petrucci på tionde placering.

Nästa deltävling i MotoGP körs 30 augusti på Silverstone i Storbritannien.