Under helgen kördes årets andra deltävling i Motocross-VM vid Sevlievo i Bulgarien, parallellt med årets första deltävling i Motocross-EM. KTM-föraren Jeffrey Herlings dominerade MX2-klassen och vann båda racen. I MXGP var Kawasaki-föraren Gautier Paulin som tog hem segern i första racet, medan Antonio Cairoli vann helgens andra MXGP-race.

MXGP

2fa589eadc

Italienske KTM-föraren Antonio Cairoli slutligen bröt sin förbannelse med Bulgariens GP, och vann i Sevlievo för första gången sedan hans MX2-dagar under år 2007. Franske Kawasaki-föraren Gautier Paulin genomförde en lysande tävling, med en seger i första racet och en fjärdeplats i andra racet, för att sluta på andra plats i helgens GP.

Belgiske Yamaha-föraren Jeremy Van Horebeek fortsätter sin klättring upp för mästerskapstabellen efter att han vann ytterligare poäng och fick kliva upp på pallens tredjeplats, efter att ha kommit fyra i första racet och knep andraplatsen i andra racet (tre sekunder efter segrande Cairoli).

Belgiska Suzuki-förarna Clement Desalle och Kevin Strijbos rundade av helgen med varsin tredje och fjärdeplats i sina race för att sluta på fjärde lika. Efter helgens race tappade Desalle fyra poäng till landsmannen Horebeek och ligger nu på delad andra plats i mästerskapet med 194 poäng vardera.

Samtidigt hade tyske Honda-föraren Max Nagl inte den bästa dagen på ”kontoret”. Efter att ha kört omkull i ett tidigt skede i race ett, satte han ett imponerande högt tempo, och kämpade sig hela vägen från sista plats för att bärga niondeplatsen. I race två drabbades Nagl av ytterligare bakslag. I samband med en kamp om femteplatsen, fastnade Nagl mellan hjulet och stänkskärm hos Shaun Simpsons motorcykel. Efter att äntligen kommit på hjulen igen lyckades Max avancera tillbaka upp till sjätte position, men ett misstag under sista varvet gjorde att han tappade flera placeringar igen, och körde besviken i mål på nionde plats.

MX2

1fd64a5363

Efter att ha plågats av arm-pump under sitt kvalheat, dominerade KTM-föraren Jeffrey Herlings helgens två race i MX2. Att vinna första racet var ingen lätt bedrift, men den holländske föraren kämpade ända till slutet för att göra anspråk på segern i båda racen för att kamma hem hans andra perfekt poängsvit för säsongen.

Även om resultatet för Kawasaki-föraren Arnaud Tonus inte var riktigt vad han hade önskat sig, är det många som imponerades av hans insats under helgen. Efter att ha kört i mål som tvåa i helgens båda race bakom tvåfaldige världsmästaren Jeffrey Herlings förblir Tonus mästerskapets poängledare, med fyra poängs övertag gentemot Jeffrey Herlings.

KTM-föraren Jordi Tixier har inte haft den bästa starten på säsongen, men efter hans dubbla tredjeplatser ser saker och ting ut att reda ut sig för fransmannen, som vann sin första pallplats för säsongen.

Även om Kawasaki-föraren Dylan Ferrandis var högst involverad i kampen om en pallplats, begick fransmannen lite för många misstag i helgen, vilket i sin tur gjorde att han slutade på fjärde plats efter sina två fjärdeplaceringar.

Husqvarna-föraren Romain Febvre fick nöja sig med femteplatsen, efter en härva med en varvad förare som ledde till att Romain förlorade tredjeplatsen i race två.

Svenske KTM-föraren Eddie Hjortmarker slutade på 20 plats i GP:t och vann ytterligare 3 viktiga VM-poäng efter en 20:e placering i race 1 och 19e plats i race 2.

EMX125

Ostlund1 MXGP_5_BG_2014

I EMX125 var det KTM-föraren och mästerskapsledaren Davy Pootjes från Nederländerna som vann GP:t, före KTM-förarna Michael Ivanov från Bulgarien och Tomass Sileika från Lettland. Svenske Yamaha-föraren Alvin Östlund slutade på en härlig sjunde plats, efter att ha inlett med 15e plats i race 1 och sjunde plats i race 2. Alvin ligger nu på sjätte plats i mästerskapet med sina 51 poäng.

EMX250

EMX250StartSat MXGP_5_BG_2014

I EMX250 var det spanske Kawasaki-föraren Jorge Zaragoza som vann årets första deltävling i klassen, före KTM-föraren Ben Watson från Storbritannien och dennes märkeskollega och landsfrände Steven Clarke. Svenske Honda-föraren Karl Olsson slutade på 16e plats efter att sin snöpliga 23e-plats i första racet och den fina sjätteplatsen i race 2. Karl ligger nu på 16e plats i mästerskapet med sina 15 poäng.

EMX300

EMX300start MXGP_5_BG_2014

EMX300 vanns av Samuele Bernardini (TM) från Italien, före KTM-förarna Marco Maddii från Italien och Toms Macuks från Lettland.