Den 1 januari 2018 skärps kraven för avgasutsläpp för mopeder: En moped måste uppfylla nivån Euro 4 för att få tas i bruk. Mopeder som har lägre avgasklass och som inte är tagna i bruk måste ställas på innan årsskiftet för att inte vara olagliga.

För att en moped ska få registreras i Sverige måste den uppfylla vissa avgaskrav, så kallade euroklasser, exempelvis euro 4. Avgaskraven förändras löpande för en förbättrad trafikmiljö, och från och med årsskiftet 2018 måste en moped uppfylla avgaskraven för euro 4 eller bättre för att få registreras i Sverige. Kravet om euro 4 gäller för alla EU:s medlemsstater.

– Men, det är viktigt att poängtera att kravet på euro 4 berör endast de mopeder som ställs på för första gången, säger Per Öhlund, utredare på Transportstyrelsen.

Så kan du förbereda dig

  • Registrera, ställ på, din moped snarast om du vet att den inte uppfyller euro 4.
  • När du handlar din moped försäkra dig om att den uppfyller kravet om euro 4 – fråga din handlare. Du kan också kontrollera själv då det på mopeden ska finnas en skylt med information om vilken miljöklass mopeden är godkänd för.

LÄNK: MER INFORMATION