Från mitten av januari till mitten av februari hade allmänheten chansen att rösta på sin nordiska favorit i Battle of the Kings-tävlingen. De 16 custombyggen som tävlade för Norden uppges tillsammans fått nära 7 000 röster.

Därefter bedömdes 16 motorcyklar noggrant av de oberoende hojbyggarna Nicholas Bech (Wrenchmonkees, Köpenhamn, Danmark) och Winston Yeh (Rough Crafts, Taipei, Taiwan). Efter dessa två omgångar har Harley-Davidson Kristiansand och deras ”Freedom Machine” visat sig ha den högsta kombinerade poängen och är nu krönt till årets nordiska Custom King. Harley-Davidson Oulu (Finland) slutade på andra plats och Harley-Davidson Köpenhamn (Danmark) säkrade tredjeplatsen. För Sveriges räkning landade Harley-Davidson Göteborg på fjärde plats. Sverige hade hela åtta bidrag i tävlingen, vilket är ett rekord.

Domare Nicholas Bech om den vinnande motorcykeln: ”Den här motorcykeln är en grymt bra, modern version av en klassisk chopper. Upphottad med moderna detaljer och komponenter såsom det sportiga, rostfria 2-i-1-avgasröret blandat med mässingsdetaljer. Den lågmälda hard tail-lösningen ger den här motorcykeln en värdig plats i choppersektionen.”

Domare Winston Yeh tillägger: ”De motorcyklar som såg bäst ut enligt mig var helt enkelt de motorcyklar, där byggarna gick igenom hela motorcykeln och höll sig till samma koncept. Motorcyklarna ser mer balanserade ut. Som exempel, vill du inte se framänden av en racingmotorcykel och bakänden av en caféracer.”

Robert Fausko, återförsäljare av Harley-Davidson Kristiansand, förklarar: ”Det är ett stort erkännande. Vi började som återförsäljare sju månader innan Battle of the Kings-tävlingen. Som bikers älskar vi varumärket. Vi har aldrig byggt en hoj innan dock, men vi hade en vision. Alla var inblandade, men det var en utmaning att få jobbet gjort i tid! De sista delarna kom inte fram förrän en dag före deadline. Lackeringsjobbet misslyckades tre dagar före deadline så det fick göras om. Men vi lärde oss att arbeta tillsammans under press. Jag tycker att vi alla har en känsla av stolthet kring denna motorcykel. Processen med att bygga motorcykeln förde oss mer samman som ett team. Vi skrek alla när vi hörde nyheten att vi vann.”

NÄSTA STEG

Vinnarna från alla regioner, inklusive Norden, kommer nu att delta i finalen. Den 2018 års övergripande mästare i Battle of the Kings kommer att utses av en samling expertdomare i samband med Milanos EICMA-utställning i november 2018.