Det var för snart sex år sedan, den 26 november år 2011, som svenske motorcykelföraren Johan Gustafsson satt och åt middag i Timbuktu i västafrikanska Mail, tillsammans med sina vänner. Då slog kidnapparna till, avrättade en och tog tre som gisslan. Under måndagen kom äntligen beskedet om att Johan Gustafsson har släppts fri, och åter är på svensk mark.

Kidnapparna kom till platsen tung beväpnade och tvingade in sällskapet i en bil. En tysk man ur gruppen gjorde motstånd och sköts ihjäl på platsen. Ytterligare en person, en flickvän till en av de som kidnappades, klarade sig undan då hon befann sig i sitt tält då överfallet inträffade.

Sedan dess har det varit tämligen tyst, förutom några fåtal filmer från kidnapparna där bland annat Johan fått tillfälle att yttra sig. 

Enligt nyhetsbyrån AFP frigavs Johan Gustafsson någonstans ute i Malis öken. På måndagen kom också äntligen beskedet att han släppts och var på väg till Sverige, och på eftermiddagen landade han med regeringsplanet på Arlanda.

"Det är med stor glädje som jag kan meddela att Johan Gustafsson har frisläppts och kan återvända till Sverige. Johans situation har berört många av oss och omfattande ansträngningar har gjorts för att få honom frisläppt. Regeringen vill särskilt lyfta fram den goda samverkan som har präglat arbetet mellan UD, Polisens Nationella operativa avdelning och andra svenska och utländska myndigheter. Ett arbete som slutligen möjliggjorde att Johan kan komma hem", skriver utrikesminister Margot Wallström i en kommentar.