För en vecka sedan bjöd Finland på en högkvalitets SuperTest med åskådare som hejade så det stod härliga till! Så, trycket var hårt på de svenska fansen om titeln bästa skandinaviska publiken… De många åskådarna som samlades under fredagskvällen runt Enköpings motocrossbana bjöd onekligen upp till fest! Svenska flaggor, blå-gult smink, maskeraddräkter och högljudande horn hejade på de 107 tävlande i helgens svenska deltävling i Enduro-VM.

Som pricken över i bjöd de hårdsatsande deltagarna på en fantastisk show. Många gladde sig givetvis över Joakim Ljunggrens tillfälliga comeback. Men duellen mellan Victor GUERRERO (E - KTM) - Jonathan BARRAGAN (E - Gas Gas) var dock en av kvällens häftigaste, med extremt tajt racing hela vägen in i mål. Barragan var den första föraren att klara Super Test-banan på under en minut och fyrtio sekunder (1'39''85). Några minuter senare slog  Jaume Betriu (E - KTM) tiden med några hundradelar (1'39 ' '66). Och sedan kom Alex SALVINI (I - Beta) och Loïc LARRIEU (F -Yamaha) och bättrade på tiden ytterligare. Yamahaföraren Larrieiu satte ribban högst av dem alla med 1'37''46 medan Alex SALVINI fick nöja sig med tredje bästa tid (1'39''29). Trots attacker från KTM-föraren Taylor ROBERT (USA - 1'39''12) och specialisten på Super Test, franske Mathias BELLINO (Husqvarna - 1'39''66) var LARRIEU aldrig i fara och slutade som endaste föraren under 1'39!

I juniorklassen var det Giacomo REDONDI (I - Honda) som kammade hem segern i Super Test, 1 sekunder 50 före Kirian MIRABET (E - Sherco) och Davide SORECA (I - Honda). I FIM Youth Cup 125cc var det Jack Edmondson (GB - KTM ) som vann över Erik Appelqvist (S - Yamaha) och klassledaren Jean-Baptiste NICOLOT (F - Yamaha). I tjejernas Womans Cup satte Jane DANIELS (GB - Husqvarna) den bästa tiden före Sanna Kärkkäinen (SF - KTM) och Maria Franke (D - KTM).

Med kraftigt regn faller hela natten före lördagens racing i Enköping, resulterade ytterligare regn under dagen i mycket långa, våta och fysiskt krävande sju timmar bakom styret. Men för Steve HOLCOMBE (Beta) avslutades dagen på bästa möjliga sätt – där seniorklass-rookien inte gjort några allvarliga misstag på något av de nio specialproven, och vann sin andra seger för året i EnduroGP, cirka en minut före tvåan Matt Phillips (Sherco). Tredjeplatsen i EnduroGP gick till Eero REMES (TM).

Som dagens snabbaste förare toppade Steve HOLCOMBE även Enduro 3-klassen, med över en och en halv minuts marginal före Antoine BASSET och tredjeplacerade Johnny AUBERT. Skillnaden mellan BASSET och AUBERT vid slutet av mer än en timmes specialprov var mindre än tre sekunder. Romain DUMONTIER (Yamaha), Jonathan BARRAGAN (Gas Gas) och Luis CORREIA (Beta) rundade av topp sex i klassen.

Joakim Ljunggren slutade på 8e plats för dagen efter att som bäst kört till sig femte snabbaste tid på ett av specialproven med sin KTM.

Under söndagen var det återigen Steve Holcombe som segrade i E3-klassen före Johnny Aubert och Manuel Monni. Joakim Ljunggren hade onekligen en bättre dag och efter att ha kört till sig fjärde snabbaste tid på två av söndagens specialprov slutade han på 6e plats i sitt tillfälliga inhopp. Imponerande!

Matt Phillips var den som klarade sig bäst i Enduro 2 denna tuffa dag, och som belöning vann han dagssegern i Enduro 2-klassen ombord på sin Sherco. Efter att ha klippt en sten under extremtestet bröt tidigare Enduro 3-världsmästaren både bromspedalen och höger fotpinne, och var tvungen att köra andra cross-specialprovet innan han kunde fixa sin motorcykel. Trots problemet var Phillips en klass för sig i E2 och nära till en minut snabbare än tvåan Taylor ROBERT (KTM). "Det var en tuff dag", förklarade PHILLIPS då han lämnade parc ferme. "Jag kraschade i första endurotestet och förlorade runt 20 sekunder, försökte vinna tillbaka tiden i andra endurotestet och gjorde ett misstag och förlorade min bromspedal och fotpinnen i det andra extremtestet. Att få vinna E2-klassen trots allt detta är bra. "

Precis som i Enduro 3-klassen var det mycket nära mellan andra och tredjeplacerade förarna i Enduro 2. Trots att han blev slagen av Loic LARRIEU (Yamaha) på det slutliga motocrosstestet gjorde Taylor tillräckligt för att göra anspråk på andraplatsen, slutade cirka tre och en halv sekund före fransmannen. Mathias BELLINO (Husqvarna) tog fjärdeplatsen medan Cristobal GUERREERO (Yamaha) slutade på femte plats och Christophe NAMBOTIN (KTM) slutade som sexa.

Tommy Sjöström (Yamaha) slutade på 10e plats i E2-klassen före Jesper Johansson (Beta) på elfte plats och Robert Forsell (Husqvarna) som 12:a.

Under söndagen var det återigen Phillips som segrade, denna dag med över en minuts marginal till andreplacerade Robert Taylor och ytterligare några sekunder till Cristobal Guerrero på tredje plats. Johan Edlund körde i mål på 8e plats medan Tommy Sjöström körde i mål på 10e plats.

Eero REMES lyckades återigen hålla Nathan WATSON bakom sig i E1-klassen, trots att han kraschade två gånger på andra enduro testet, och Remes vann därmed sin nionde dagsseger i årets mästerskap. Den enda föraren att matcha REMES tempo, var WATSON som slutade två och en halv minut före tredjeplacerade Danny MCCANNEY (Husqvarna). Danny slutade i sin tur 45 sekunder före sin Husqvarna-teamkamrat Pascal RAUCHENECKER. Till synes opåverkade av sin enorma supertestkrasch, körde Gianluca MARTINI sin Kawasaki till femteplatsen med Rudy MORONI (KTM) som sexa i E1-klassen. Yamahaföraren Mikael Persson var främste svensk i klassen med sin sjundeplacering. Kalle Svensson (Husqvarna) slutade dagen på 13e plats medan Stefan Granquist körde in på 14e plats med sin Yamaha före Robert Nyberg (Honda) på 15e plats.

Nathan WATSON vann sin första klass-seger i serien och satte därmed stopp för Eero REMES segersvit i Enduro 1-klassen, efter att han levererat minst sagt imponerande prestanda under söndagens race. Pascal RAUCHENECKER slutade som trea, före Ivan Cervantes och Mikael Persson.

Giacomo REDONDI (Honda) toppade återigen Juniorklassen, och vann segern med mer än en och en halv minuts marginal före Albin Elowson (Husqvarna). Efter att aldrig ha placerat sig lägre än tvåa i klassen är Giacomo, precis som REMES i Enduro 1, så här långt obesegrad i klassen under 2016 års säsong. Tredjeplatsen gick till Diogo Ventura på sin Gas Gas.

Kevin Olsen (Sherco) körde in på 9e plats i juniorklassen, medan Oliver Nelson (TM) slutade på 12e plats. Pontus Skog (KTM) körde in på 14e plats, medan Adam Andersson (KTM) slutade på 15e plats. Alexander Brodin (Sherco) slutade på 19e plats, Erik Wahlström (Yamaha) blev 21:a och Lucas Berglind (KTM) körde i mål på 22a plats.

Giacomo Redondi knep segern i klassen även under söndagen, och liksom under lördagen slutade Albin Elowsson på andra plats. Finske Henric Stigell (TM) körde i mål som trea. Oliver Nelson körde i mål som sexa, Pontus Högberg på 8e plats. Lucas Berglind körde i mål på 16e plats, före Kevin Olsen på 17e plats och Dennis Putkuri på 18e plats.

Jack Edmondson (KTM) hade en bra dag i ungdomsklassen, 125cc Enduro Youth Class, och slutade på förstaplatsen, med mer än en minuts försprång till Erik Appelqvist (Yamaha) med Jean-Baptiste NICOLOT (Yamaha) på tredje plats. Joakim Grelsson (KTM) slutade dagen som fyra före Antti Hanninen (Husqvarna) på femte plats och Emil Jonsson (Yamaha) som sexa.

Jack Edmondson vann även ungdomsklassen under söndagen, med Joakim Grelsson på andra plats och Lee Sealey som trea. Erik Appelqvist körde i mål som femma medan Sebastian Strålin slutade på 11e plats.

Jane DANIELS (Husqvarna) förstärkte sin position i toppen av tjejernas mästerskap genom sin seger på lördagen i Enköping. Hon vann före Tysklands Maria Franke (KTM) med Laia SANZ (KTM) som trea. Emelie Karlsson (Yamaha) körde i mål som femma för dagen medan Emmily Smalsjö (Yamaha) slutade som sjua, Hanna Berzelius (KTM) som 9a, Amanda Elvin (KTM) på 11e plats och Martina Reimander (KTM) på 12e plats.

Under söndagen var det Laia Sanz som segrade i tjejernas klass, före Maria Franke som tvåa och Jane Daniels som trea. Emelie Karlsson körde i mål som sexa, Hanna Berzelius slutade på sjätte plats före Martina Reimander som åtta, Amanda Elvin på nionde plats och Emmily Smalsjö på 11e plats.

Deltävling sex av 2016 års Enduro-VM äger rum i Gordexola, Spanien, 2-3 juli.