Utbredd rattsurfning fara i trafiken

Många har svårt att låta bli mobilen när de kör bil. De pratar, sms:ar, använder musiktjänster och sociala medier. 37 procent av svenskarna sms:ar bakom ratten. Inom gruppen 18-30 år är antalet så högt som 56 procent. Det visar en undersökning genomförd på uppdrag av Transportstyrelsen.

 

Rattsurfning är en stor trafikfara. Den som kör i 40 km/h och tittar ner på mobilen i två sekunder hinner rulla 22 meter utan koll på vägen. På den korta stunden kan mycket hända.

All olämplig användning av kommunikationsutrustning bakom ratten kan sorteras in under begreppet rattsurfning. Där ingår att prata i telefon med och utan handsfree, sms och andra textmeddelandetjänster, använda sociala medier, musiktjänster, gps- och kartfunktioner samt appar och surf genom mobilen.

50 procent av svenskarna uppger att de pratar i mobilen utan handsfree när de kör. 37 procent uppger att de sms:ar eller använder andra textmeddelandetjänster samtidigt som de kör. Inom åldersgruppen 18-30 är det hela 56 procent som gör det. Användning av sociala medier i samband med bilkörning är däremot inte lika vanligt. 10 procent av svenskarna säger sig använda sociala medier samtidigt som de kör. 

Lägg då till alla yrkesförare och alla andra som inte varit med i undersökningen, så blir scenariot riktigt skrämmande. Hur många har exempelvis inte suttit och bevittnat från baksätet när taxiföraren håller på och fipplar med gps:en eller försöker finna nästa körning via bilens bokningsdator, då de samtidigt skjusar passagerare i full fart ute i trafiken? Jag har i alla fall gjort det. Massor av gånger...

Rattsurfar ändå

Trots utbredd rattsurfning är det också många som vet eller känner på sig att deras beteende är felaktigt ur trafiksäkerhetssynpunkt. Till exempel svarar 24 procent av de som sms:ar samtidigt som de kör att det är fel ur trafiksäkerhetssynpunkt. Av de som uppger att de pratar i mobiltelefon utan handsfree samtidigt som de kör är det 50 procent som anser att det är felaktigt ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Sedan 2013 är det förbjudet enligt lag att använda kommunikationsutrustning på ett sätt som gör dig ouppmärksam och därmed farlig i trafiken. Undersökningen visar att cirka 30 procent av svenskarna har mycket låg kännedom om lagen.

- Den smarta telefonen är en fantastisk pryl som gör vardagen enklare. Men bakom ratten kan det däremot snabbt bli farligt att använda den. Vårt budskap är: var rädd om dig själv och ta ansvar för varandra. Sluta rattsurfa!, säger Therese Malmström, utredare på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen har arbetat med att minska och förhindra rattsurfning i flera år. Under årets sista månad påbörjas en ny kampanj som främst riktar sig till förare mellan åldern 18-30 år.

LÄNK: Läs mer om Sluta rattsurfa

 

Om undersökningen 

Undersökningen genomfördes av Norstat mellan 14 sept-3 oktober 2016. Totalt genomfördes 6014 webbintervjuer via Norstats onlinepanel, bland annat för att öka tillförlitligheten i undersökningens länsvisa nedbrytningar. Totalt antal svarande i den riksrepresentativa basen var 2003 personer. Urvalet i Norstats onlinepanel panel.se är telefonrekryterat till 85%. Resterande 15% är till största del självrekryterade.

 

Reportage

Fler artiklar

Runt om i världen pågår en ständig kamp om att finna lycka och mening med livet. Jag vet att många lider, betydligt mer än jag gör, men jag vill...

Sport

Fler artiklar

Vad är ”Leg Dangle” och varför gör roadracingförare det? Vem startade det hela? Här får du veta mer om det hängande benet, som blivit allt vanligare inom...