Nu har Johan Ahlberg från Fastbikes.se provkört nya KTM 1190 Adventure, och nog är det en motorcykel som lämpar sig bra som reskamrat då det är dags för motorcykeläventyr alltid. Här är några förstahands-intryck från provkörningen...

Efter att ha pressat maskinen på ultraläckra, välkurvade bergsvägar vet jag att det är en maskin som hållet måttet även för den som är åt det "sportigare" hållet. Motorcykeln är fullproppad med en massa tekniska hjälpmedel, som verkligen hjälper föraren, och det utan att egentligen märkas särskilt mycket. Vilket jag personlige anser är något positivt. Det finns många olika parametrar som enkelt, med några knapptryck, kan justeras efter personligt tycke och smak. Exempelvis kan du välja sportigt, hård fjädringsinställning eller komfortablare dito när det är dags för lite mer avslappnad körning. Antispinn, ABS med kombifunktion finns också på plats liksom slirkoppling. Och är du åt det mer traditionella hållet går det att stänga av ABS-systemet, och anpassa motorcykeln för exempelvis offroadkörning.

Jag har redan fått en kommentar från en läsare som i sin tur läst någonstans att sadeln ska vara dålig, och sjunka igenom så att man sitter direkt på sadelstommen efter ett tag. För min 80 kilograms och 183 centimeter långa kropp var komforten mycket bra, tvärtom upplevde jag sadelkomforten som mycket bra, utan träsmak eller andra konstigheter. Och några klagomål om detta var inget jag hörde det minsta om av vare sig mina skandinaviska kollegor, eller andra jag talade med under provkörningen. Men smaken är som baken, delad... För övrigt går sadelhöjd och fotpinnarnas placering att justera en del, vilket ger goda förutsättningar för att körställningen ska passa många olika typer av förare. Dessutom går kåpglaset snabbt och enkelt att anpassa, båda vad gäller höjd och vinkel.

Motorn är grym, men samtidigt betydligt mer sofistikerad, "mjukare" än tidigare versioner av LC8-motorn jag provkört tidigare.

Totalt sett var motorcykeln en höjdare, och en mer omfattande rapport, filmer och bilder kommer inom kort här på Fastbikes.se.