Bilder, filmer, intervjuer och rapport från Enduro VM i Polen

Nu i helgen kördes Enduro VM i Polen, och nu så här efteråt kan vi bland annat glädjas åt Robert Kvarnströms tredjeplats under lördagen och Vanja Kollmans härliga andraplats under söndagen i Womens Cup. Här kan du höra, se och läsa mer om helgens race.


LÖRDAGEN

Under den första dagen av Enduro VM i Polen (lördagen), tillbringade förarna mer än en timme med stenhårda tester. Banan påminde till stor del om den från 2008, med ständiga utmaningar och långa specialprov, bland annat ett crosstest som bestod av cirka tio långa minuter av stora hopp och ett högt tempo.

fb_GP-Poland-03

E1

I E1-klassen stod den finske KTM-föraren Eero Remes för dagens sensation då han vann sin första GP-seger i Enduro VM. Detta har han givetvis till stor del att tacka för sin erfarenhet från Motocrossen, dessutom var dagens körning på många sätt ”Skandinavisk”.

fb_43875_Eero_Remes

-Det är en stor glädje för mig att vinna min första VM-seger. Jag hade ett bra race, utom i det sista crosstestet där jag körde omkull. Jag gillar speciellt raceförhållandena här, med den sandiga jorden, kommenterade Eero Remes sin seger.

fb_43876_Eero_Remes

Den franske Husqvarnaföraren Antoine Meo såg desto surare ut när han kom till mål. Ovanligt nog avslutade mästerskapsledaren på fjärde plats för dagen, efter att han drog på sig en minuts Kontrollpunkts-strafftillägg. Meo's teamkamrat, finländaren Matti Seistola noterades däremot för sitt bästa resultat och slutade tvåa för dagen.

fb_GP-Poland-25

Den talangfulle fransmannen Johnny Aubert kämpade med att försöka återfå sin känsla för KTM:n. Trots en viss förbättring av sin hälsa, hade fransmannen problem med balansen och slutade trea.

fb_GP-Poland-04

Dagen präglades även av diskvalificeringen av den spanske Yamahaföraren Cristobal GUERRERO, då spanjorens motorcykel inte överensstämde med tidigare specifikation.

 

E2

fb_GP-Poland-38

I E2-klassen vann den finske Hondaföraren Mika Ahola ytterligare mark över den spanske KTM-föraren Ivan Cervantes. Efter att Mika var 12,96 sekunder snabbare än Ivan tog finländaren en viktig seger i den spännande kampen mellan de två förarna.

fb_GP-Poland-39

Liksom i Italien för tre veckor sedan, var det en härlig duell mellan den italienske KTM-föraren Thomas Oldrati och den franske KTM-föraren Pierre-Alexandre Renet. Fransmannen förlorade mycket tid under andra testet på morgonen, men han återhämtade sig så pass att han slutligen vann över Oldrati i slutskedet. Med ett försprång på 1,52 sekunder, säkrade Renet lördagens tredje pallplats i E2-klassen.

fb_43906_Joakim_Ljunggren

Joakim Ljunggren firade sin 25-årsdag med en 5:e plats i E2-klassen.

-Halva första dagen gick det dåligt, kört fegt och stelt på morgonen. Björne var min följeåkare och fick igång mig bra. Var 8:a i början och körde upp mig till 5:e så jag är nöjd. Dom före mig är snabba redan från början, kommenterade Joakim Ljunggren.

HÖR JOAKIM LJUNGGREN KOMMENTERA LÖRDAGENS RACE

{mp3remote}http://homer.hmdata.se/tmk/ljud/2010-06-12-ljunggren.mp3{/mp3remote}

Intervjun utförd av Mikael Sandberg - www.tibromk-enduro.nu

fb_43907_Joakim_Ljunggren

E3

Den franske E3-föraren, Christophe Nambotin tvingades kasta in handduken efter att kedjan hoppat av och lindats sig bergsfast kring framdrevet.

fb_GP-Poland-02

Istället blev det KTM för hela slanten på pallen i E3-klassen under lördagen. Den engelske KTM-föraren David Knight kämpade sig fram genom skogens trånga passager och sin stora storlek till trots kammade han hem segern för den italienske KTM-föraren Simone Albergoni (som slutade tvåa, cirka 20 sekunder efter Knight). Den tyska KTM-föraren Marcus Kehr tog en fantastisk tredje plats i klassen, vilket var hans första pallplats för säsongen.

fb_43865_David_Knight_1024

För den franske Husqvarnaföraren Sebastien Guillaume började dagen med strul som gjorde att han förlorade 53 sekunder under den första etappen. Han avslutade lördagen som fyra i klassen, två hundradelar bakom Kehr.

fb_GP-Poland-05

Vi noterar även att den svenske KTM-föraren Jonas Karlsson körde in på en tolfte plats i E3-klassen för dagen.


Juniorklassen

I juniorklassen var det den engelske Hondaföraren Jeremy Joly som äntligen fick sin första seger för säsongen. Efter en spännande fajt med sin spanske KTM-rival Lorenzo Santolino, vann Joly med en minimal marginal på endast 23 hundradelars sekund. Den svenske Gas-Gas-föraren Robert Kvarnström fick sin efterlängtade revansch då han körde till sig en tredjeplats för dagen. Härligt!

endurovmm3_DSC_0159

Betaföraren Johan Carlsson kom sjua, medan Calle Sjöö kom åtta med sin Husaberg. Karl Svensson körde in på tolfte plats med sin Gas-Gas medan Martin Larsson kom på femtonde plats med sin Husaberg.

fb_GP-Poland-18

Calle Sjöö som har varit febrig och förkyld hela veckan var tveksam till start på fredagen i sin juniorklass.

-Var riktigt trött på 2:a varvet men det släppt sen. Nu känns det riktigt bra. Tog en 8:e plats och var före Johan Carlsson inför sista provet. Mycket fina prov men tappade 50 sek på första varvet innan jag kom igång. Brukar köra bättre på dag 2, förklarar Calle Sjöö.

HÖR CALLE SJÖÖ KOMMENTERA LÖRDAGENS RACE

{mp3remote}http://homer.hmdata.se/tmk/ljud/2010-06-12-calle.mp3{/mp3remote}

Intervjun utförd av Mikael Sandberg - www.tibromk-enduro.nu

endurovmm2_DSC_0220

Johan Carlsson gjorde sitt bästa resultat i årets serie. Började med en 25:e plats på första provet och körde upp sig till en 7:e plats på samma sekund som Calle Sjöö. På crossprovet trivdes Johan med placeringarna 2, 8, 2, 2. På det provet var värste konkurrenten Kvarnström med 1, 1, 5, 4 placering. Extremprovet var mycket sandigt och det ställde till stora problem. Efter att det hade varit runt 40 grader hela veckan så spöregna det på fredagen och gjorde förhållandena mer humana med temperatur och damm.

HÖR JOHAN CARLSSON KOMMENTERA LÖRDAGENS RACE

{mp3remote}http://homer.hmdata.se/tmk/ljud/2010-06-12-johan.mp3{/mp3remote}

Intervjun utförd av Mikael Sandberg - www.tibromk-enduro.nu

fb_GP-Poland-37

Womans World Cup

Tjejerna körde den andra omgången av Women's World Cup i Polen. Under den första dagen vann fransyskan Ludivine Puy (Gas-Gas) före sin franske teamkamrat Blandine Dufrene. Tyskan Petrick Heike (KTM) knep tredjeplatsen före svenske Vanja Kollman (KTM). Sanna Bergman, som debuterade i dessa sammanhang, kom åtta.

SE HÖJDPUNKTER FRÅN LÖRDAGENS RACE

{mp4remote}http://www.enduro-abc.com/uploads/videos/webpolandday1review.mp4{/mp4remote}

endurovmm3_DSC_0087SÖNDAGEN

 

E1

Under söndagen var det framförallt en förare som saknades, den spanske Yamahaföraren Cristobal Guerrero fick stå i skamvrån, eftersom han hade diskvalificerats på grund av fusk (genom otillåtet byte av motorcykel), och var således inte tillåten att delta i E1-racet.

fb_GP-Poland-21

För Antoine MEO (FRA-HVA) handlade dagen om revansch. Taggat på grund av misstagen han begick under lördagen, inklusive hans tidsstraff, mästerskapsledaren höll fokus och gick till stenhård attack mot den polska skogen och åskådarna kunde njuta av den spektakulära körstil som han är känd för. Satsningen gav utdelning, och Meo vann helgens andra omgång med en stabil ledning på 53 sekunder.

fb_GP-Poland-20

-I går gjorde jag några rookiemisstag. Jag var lite nervös. Idag ville jag ha revansch och jag attackerade från början till slut. Jag är glad, för jag har aldrig kört så fort utan att begå misstag. Vi är halvvägs in i mästerskapet och jag tror att det svåraste arbetet ligger framför oss. När jag fajtades med Johnny jag fick jag fokusera hårt. Här har jag gjort samma sak fast med Eero Remes som körde mycket bra i det här racet. Jag tror att vid nästa tävling måste jag fokusera ännu mer, sa en nöjd Antoine Meo efter målgång.

fb_GP-Poland-30

Lördagens vinnare, Eero Remes (KTM) fortsatte att imponera även under söndagen. Med häpnadsväckande jämnhet och säkerhet i körningen, visade han sin expertis i sandkörning och tog en utmärkt andraplats i E1-klassen. Tredjeplats gick till Johnny Aubert (KTM), som fortfarande plågas av balansproblem (på grund av en åkomma på innerörat), och han fick kämpa med att hålla sin koncentration och balans under de 8-10 minuter långa testerna.

 


E2

i E2-klassen drabbades den franske Fabien PLANET av mekaniska problem med sin Sherco. Samtidigt kunde inte fransmannen Rodrig Thain hålla riktigt det tempo han önskade då hans TM fick problem med fjädringen, och han fick nöja sig med sjätteplatsen, efter den holländske Husabergföraren Hans Vogels (som precis som de flesta holländare trivdes bra i sanden).

fb_GP-Poland-01

Återigen kunde åskådarna njuta av en härlig duell om tredjeplatsen, mellan den italienske KTM-föraren Thomas Oldrati och den franske KTM-föraren Pierre-Alexandre Renet. Den här gången var det Oldrati som var starkast och knep tredjeplatsen före Renet med 72 hundradels sekunders marginal.

fb_43878_Ivan_Cervantes

Många hade tippat Ivan Cervantes som dagens segrare, då han ledde under en stor del av dagen. Men hans främste rival, Mika Ahola låg där och bevakade, hack i häl, och väntade på att spanjoren skulle begå minsta lilla misstag. Och precis som Ahola hade räknat med, begick Cervantes ett mindre misstag, men som var tillräckligt för att Ahola skulle vinna med 80 hundradelars sekund. Finländaren leder nu E2-mästerskapet med 12 poängs marginal till Cervantes.

fb_43909_Joakim_Ljunggren

Joakim Ljunggren tog en 5:e plats under lördagen och kändes sig på gång men fick inte till det ordentligt under söndagen utan tog en 7:e plats.

-Har gått skapligt idag, hoppades kunna ligga på bättre men det började dåligt på första enduroprovet. Tappa lite focus, vissa prov körde jag för sakta. När jag sen tog i vurpa jag. Det hände lite för mycket idag. Jag ligger 5:a totalt men dom börjar dra ifrån i täten nu. Nästa helg är det Slovakien och då hoppas jag på tuffa och skitiga race.

HÖR JOAKIM KOMMENTERA SÖNDAGENS RACE

{mp3remote}http://homer.hmdata.se/tmk/ljud/2010-06-13-ljunggren.mp3{/mp3remote}

Intervjun utförd av Mikael Sandberg - www.tibromk-enduro.nu

E3

I E3-klassen slog mästerskapsledaren, David Knight (KTM) av på tempot en aning, vilket resulterade i att rivalen, Christophe Nambotin (Gas-Gas) vann med 56 sekunders marginal före Simone Albergoni (KTM). David Knight fick nöja sig med tredjeplatsen.

fb_43917_Oriol_Mena

Jonas Karlsson körde in på en trettonde plats med sin KTM.

fb_GP-Poland-35

Juniorklassen

I Juniorklassen var det den spanske KTM-föraren Lorenzo Santolino (ESP-KTM) som fick kliva upp högst på pallen (efter att ha kommit tvåa under lördagen), 4,85 sekunder före Jérémy Joly (Honda). Överraskningen för dagen kom från finländaren Roni Nikander (Husqvarna) som kom trea för dagen.

fb_GP-Poland-27

Även Calle Sjöö verkar ha fått upp farten igen, efter sin problematiska benskada, och körde in på en femteplats med sin Husaberg. Härligt!

-Jättenöjd och det har gått bra. Hade två 2:a platser på crossprovet. Brukar funka bättre för mig på dag två. Benet funkar perfekt och det är otroligt skönt, kommenterar Calle Sjöö racet.

HÖR CALLE SJÖÖ KOMMENTERA SÖNDAGENS RACE

{mp3remote}http://homer.hmdata.se/tmk/ljud/2010-06-13-calle.mp3{/mp3remote}

Intervjun utförd av Mikael Sandberg - www.tibromk-enduro.nu

endurovmm2_DSC_0273

Johan Carlsson (Beta) knep sjundeplatsen medan Karl Svensson (Gas-Gas) kom nia och Martin Larsson (Husaberg) körde i mål på tionde plats. Robert Kvarnström låg bra med, ända tills motorn gav upp i en av alla sandbackar…

fb_GP-Poland-29

Womans World Cup

Bland tjejerna vann Ludivine Puy (Gas-Gas) med stor marginal. Glädjande var att Vanja Kollman (KTM) kom tvåa före fransyskan Blandine Dufrene (Gas-Gas). Sanna Bergman kom sexa.

fb_GP-Poland-31

-Det gick ju rätt så bra. Särskilt på enduron och extremen. Extremen vann jag två gånger, och enduro var jag tvåa och trea, och sedan tappade jag jättemycket på crossprovet. Jag är inte tillräckligt bra på att hoppa, och det var stora hopp här, så där tappade jag en hel del mot crosstjejerna. Totals sett har det flutit på bra. Synd att det bara är en tävling kvar, kommenterar en glad Vanja Kollman.

-Nu är ska jag hålla i ett tjejläger, sedan är det Red Bull Romaniacs i Rumänien som gäller, avrundar en glad och nöjd Vanja Kollman.

endurovmm3_DSC_0095

SE HÖJDPUNKTER FRÅN SÖNDAGENS RACE

{mp4remote}http://www.enduro-abc.com/uploads/videos/webpolandday2.mp4{/mp4remote}

 

Var det någon som sa att enduroförare inte hoppar?

{mp4remote}http://www.enduro-abc.com/uploads/videos/webobcdeparrois.mp4{/mp4remote}