Ljunggren försvarade Xtreme-SM guldet

Han flög in, han vann, han flög hem! Joakim Ljunggren var väldigt glad över att det fanns en lucka i sitt späckade internationella schema så han kunde göra en snabbvisit på hemmaplan. De ca 2 000 personerna i publiken välkomnade honom varmt och i gengäld gav han dem en stabil körning och ett till Xtreme-SM guld att lägga till samlingen.

Text & foto: Tom Sundh, Profoqus

Förra årets publiksuccé i Halmstad följdes alltså upp med en lika underhållande och välarrangerad tävling i år i Hallsberg. Banan mätte ca 400 meter och tre stora läktare runt om banan gav publiken en perfekt överblick. Speakern Niklas Eilegård gjorde sitt främsta för att hålla igång publiken hela kvällen, något som säkert värmde en aning när himlen öppnade sig vid några tillfällen. Nytt för i år var att det även kördes parallelltrial samt quadrace mellan Xtremeheaten.

Frarpresentation D320102

Förarpresentationen innan tävlingens start.

 

Marcus Frändén som anordnar evenemanget var väldigt nöjd efteråt och sade så här.
- Det har varit mycket jobb så jag är glad att allting flöt på så bra. Det enda som felade något var tidsschemat som var svårt att sätta då vi hade två ytterligare discipliner med för året. Banan var lite annorlunda i år jämfört med förra årets bana, mest för att få till mer förlåtande hopp då det tyvärr blev ett par skador förra året. Även "vedklampsbassängen" var borttagen till i år, men det berodde mest på materialtillgång, så den är troligen med nästa år igen för att variera banan något från år till år. Vi har redan gjort klart med att nästa års arrangemang körs i Halmstad och 2014 går det av stapeln i Gävle.

publik D320303

Publiken följer starten i ett av uppsamlingsheaten.

 

På de inledande träningarna testades det spårval friskt av förarna, något som inte sällan resulterade i lättare och stundtals hårda krascher. Jonas Karlsson, bland flera, stod för det sistnämnda i vattenbassängen och publiken tystnade fullständigt då det inte såg allt för vackert ut. Som tur var gick det bra för Karlsson och med hans inneboende seghet ruskade han bara av sig lite vatten och körde alla kommande heat.

start prisbucklor_D320321

Starten går i första finalheatet, i förgrunden kvällens troféer.

 

I kvalheaten körde man fem varv på banan som tog ca 40 sekunder per varv för de snabbaste förarna att ta sig runt. Ljunggren inledde stabilt i första kvalheatet och vann det med en god marginal om runt 10 sekunder. Pontus Högberg svarade för en stabil körning och vann andra kvalheatet. Robert Kvarnström tog starten i det tredje kvalheatet, men efter en marksyning fick han släppa Mikael Persson förbi sig.

vattengrav startflt_D320447

Vattenbassängen är inte det lättaste hindret att forcera.

 

I parallelltrialtävlingen gjorde sex förare upp om titeln. Vinsten togs hem av Fredrik Johansson efter flera spännande och riktigt täta heat. Noterbart är att Johansson blev svensk mästare i trial 2004 & 2008 för att sedan satsa på enduro istället. Denna kväll körde han alltså både Xtreme-SM i enduro där han blev sjua totalt, utöver sin vinst i paralleltrial. Snacka om hektisk kväll och en mångsidig förartalang!

 Fredrik Johansson_D320255

Fredrik Johansson, närmast, var den som bemästrade trialhindren bäst för kvällen.

 

Quadracingen mönstrade också ett startfält om sex förare och här tog Jesper Rosling hem segerbucklan efter härliga bredställ och grussprut.

 Jesper Rosling_1D37209

Jesper Rosling, kvällens Quadracedominant.

 

Xtremefinalen avgjordes genom tre separata heat om åtta varv och dessa heat räknades samman till en totalställning. Att försöka sammanfatta dessa finaler på ett vettigt sätt känns omöjligt då det händer så otroligt mycket i varje heat i form av vurpor, stängningar och täta småfajter som ändras för varje varv. Kortfattat vann Ljunggren heat ett och tre med Högberg på andra plats i samma två heat. Dessa två förare stod i en egen klass under kvällen i form av säker körning och ytterst få misstag. I det andra heatet vändes startordningen från resultaten i första finalheatet och här vann istället Viktor Karlsson som har en bakgrund som trialförare. Dessa tre förare slutade också på pallen i form av Ljunggren högst upp, Högberg tvåa och V Karlsson på tredjeplatsen.

 

Joakim Ljunggren_1D37302

Säsongens roligaste tävling enligt Joakim Ljunggren, här intervjuad av Niklas Eilegård.

 

- Det var sjukt kul det här, skrattade Joakim Ljunggren! Jag var faktiskt riktigt nervös då det blev så tufft race i och med regnet som gjorde det halt och svårkört. Starterna är grymt viktiga och då blir det svårt i andra heatet när man får stå bakom, men kul för publiken att se riktiga fajter. I andra heatet kom jag upp på tredje plats efter ett tag och försökte då ha is i magen även om det inte är många varv man har på sig. Tyvärr gjorde jag då en stressmiss och körde omkull, som tur var kunde jag köra upp mig hyfsat igen. Det här är verkligen sjukt roligt att komma hem till! Jag bor ju bara 40 minuter härifrån och många polare och fans är här för att heja på. Det här är framtidens enduro, så jag ser verkligen fram emot nästa års SM redan!

 

10 Pontus_Hgberg_JSM2_D320455

Pontus Högberg körde stabilt hela kvällen.

 

- Känslan innan racet var att jag skulle ta mig runt utan att göra massa dumma saker i och med att det är den här enduroformen som jag har haft lite problem med under året, menade Pontus Högberg. Så nu efteråt är jag riktigt nöjd med tanke på att jag ibland laddar lite för hårt och hoppar långt och så på Xtremeproven. Med min motocrossbakgrund så är ju det här med att köra över uppbyggda stockhinder något helt nytt för mig, men kurvtekniken på det här underlaget har jag sedan tidigare så det var kanske positivt för mig. Första heatet var nog det roligaste för då försökte jag verkligen dra allt vad jag kunde, men Jocke är i en klass för sig och han rår jag inte på, men jag är som sagt riktigt nöjd med kvällen ändå.

 

28 Viktor_Karlsson_SM2_1D37030

Viktor Karlsson (9) hade nytta av sin trialbakgrund vid flera sektioner på banan, här före Martin Larsson (9) som inte hade någon lyckad kväll.

 

- Jag gillar verkligen den här tävlingsformen med intensiva och roliga race, så jag var riktigt laddad inför den här kvällen, sade Viktor Karlsson. Hade ju lite revansch att ta igen från förra året då jag kraschade rejält, men jag visste att jag skulle kunna köra bra här i och med att jag kört mycket trial och gillar att köra motocross. Tyvärr vurpade jag två gånger i mitt kvalheat och därför blev det Sista chansen-heatet för att ta sig till final. Första heatet gjorde jag så gott jag kunde med det dåliga startspåret jag fick slutligen, men i andra heatet tog jag det startspåret Ljunggren hela tiden valde och då tog jag starten. Försökte bara köra lugnt och ingen stress när man ligger först, så det gick ju bra. Sista heatet inriktade jag mig bara på att vara före Johan Edlund och det fixade jag, så jag är verkligen nöjd med kvällen. Banan var jätterolig och i och med regnet blev den än mer utslagsgivande då man verkligen var tvungen att träffa rätt på alla hala stockar.

2 Jonas_Karlsson_SM2_D320120

Jonas Karlsson (2) plöjer förbi Chistoffer Strömgren (74) i vattenbassängen.

 

Sammanfattningsvis: högt tempo, spektakulär körning och mitt inne i sta'n. Bättre än så här blir det inte!

För kompletta resultatlistor se www.xtremeenduro.se

 

prispall D320647

Från vänster, Pontus Högberg, Joakim Ljunggren, Viktor Karlsson 

 

start uppsamlingsheat_D320164

Starten går i ett av uppsamlingsheaten.

 

start uppsamlingsheat_D320376 

 Startsvängen och förarna i Sista Chansen vrider på gasrullen.

 

4 Johan_Edlund_SM2_D320512

Johan Edlund (4) forcerar stenpartiet, i bakgrunden kämpar Joakim Ljunggren (3) för att få upp hojen efter en vurpa.

 

41 Martin_Granquist_SM2_D320358

Martin Granquist visade publiken ett annorlunda sätt att bemästra vattenhindret på.

 

43 Mikael_Persson_JSM1_D320182

Duktige junioren Mikael Persson (högst upp i luften) gick till final och stod för friska påslag på sin 125-kubikare.

 

45 Andreas_Linusson_JSM1_1D37027

Andreas Linusson jagar kvällens trialkung Fredrik Johansson i stenpartiet.

 

Joakim Ljunggren_1D37189

Mycket få misstag under hela kvällen från Joakim Ljunggrens sida, här med full kontroll vid vattenbassängen.

 

Micke Marin_D320285

Micke Marin från Marin & Fritid hade med sig en anordning där publiken fick testa sina bakhjulsåkarkunskaper.