Det blev en perfekt start i helgens MotoGP för Francesco ”Pecco” Bagnaia (Ducati Lenovo Team)  då italienaren tog hole shot med Alex Rins hack i häl. Det blev en hel del drama under första varvet då Ducati-förarna Alex Marquez (Gresini Racing MotoGP), Jorge Martin (Prima Pramac Racing) och Alex Marquez (Gresini Racing MotoGP) kraschade.

Aprilia-föraren Aleix Espargaro (Aprilia Racing) blev också offer för det första varvets upptåg och drog i backen och föll ur Grand Prixet.

Samtidigt kom Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing) flygande genom fältet för att placera sig själv på 3:e plats efter att ha inlett från 10:e startplats. Quartararo låg tätt bakom australiensaren medan Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team) låg femma.

Bagnaia satte press tidigt när han försökte sträcka ut startfältet, men Alex Rins hade inga problem att hänga på, och spanjoren la sig tätt bakom Ducatin. Rins fortsatte att lägga pressen på nummer 1, vilket tvingade italienaren till ett misstag som resulterade i att denne kraschade ur ledningen.

Rins fortsatte att pressa på längst fram, och efter att ha kört i ett otroligt tempo kontrollerade spanjoren racet för att ge honom sin första seger med Honda, och Hondas första MotoGP-seger 2023.

14 varv kvar och Jack Miller kraschade ut ur racet från en pallplats, och Red Bull KTM Factory Racing-teamet kunde bara se på när australiensarens hopp och drömmar om en första pallplats i orange slutade i grusfållan. Detta främjade Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoG) som avancerade till 3:e plats och det var full kamp om pallplaceringarna.

Marini skuggade Quartararos varje drag, och med 3,5 s ner till 4:e-platsen, ökade duon tempot i hopp om att jaga ikapp LCR Honda-föraren uppe i ledning.

Allt eftersom varven tickade iväg bestämde sig Marini för att det var dags att göra ett drag på fransmannen eftersom italienaren var ivrig att ta sin första MotoGP-pallplats. Med fem varv kvar hade Marini en knapp sekunds ledning över Quartararo, som kämpade för att hänga kvar i italienarens tempo.

Trots ansträngningarna från VR46-mannen räckte det inte för att komma ikapp spanjoren längst fram och Marini fick slutligen nöja sig med att köra i mål på andra plats med sin Ducati, för att ta sin första pallplats i MotoGP-klassen, medan Quartararo som tog sin första pallplats 2023.

Där bakom kämpade Maverick Viñales (Aprilia Racing), Miguel Oliveira (CryptoDATA RNF MotoGP Team) och Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team) kämpade om 4:e plats .

Trots hårda ansträngningar från den jagande flocken, var det Viñales som tog en bekväm 4:e plats efter en mirakulös återhämtning från spanjoren som hade rasat ner genom fältet inledningsvis.

Miguel Oliveira knep 5:e-platsen, och fick samtidigt passera den rutiga målflaggan i ett Grand Prix för första gången 2023 bakom styret på sin Aprilia. Marco Bezzecchi tog 6:e plats med Johann Zarco (Prima Pramac Racing) och Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP) på 7:e respektive 8:e plats.

Alex Rins: "Racet var fantastiskt. Jag är så glad; det är en fantastisk prestation. Vi fick till några bra varvtider, och däcken var där. Det var ett ganska bra race, och jag är glad eftersom tempot var snabbare än förra året, och motorcykeln är mer eller mindre densamma, så låt oss fortsätta. Stort tack till teamet, min familj, sponsorer och alla andra som stöttar oss".

Nästa MotoGP körs 30 april på spanska Jerez-banan.

Efter helgens MotoGP leder Marco Bezzecchi MotoGP-tabellen med sina 64 poäng, närmast före Francesco Bagnaia (53 poäng) på andra plats, och Alex Rins som trea med 47 poäng.