Söndagens MotoGP på spanska Aragón visade sig bli årets mest dramatiska race så här långt, där Yamahaföraren Jorge Lorenzo trotsade både sina rivaler och växlande väder för att vinna sin första seger för säsongen.

Lagkamraten Valentino Rossi blev inte lika lyckad, då italienaren kraschade bort sig från racet i ett tidigt skede.

Med en torr start på racet, var Lorenzo en av få förare att välja det mjuka framdäcket i kombination med det medium bakdäck och gjorde ett hopp på tre platser till fjärde i första kurvan. Tredjeplatsen var snart hans och sedan ett hopp upp till andraplatsen då raceledaren Andrea Iannone blev en av de första av många att krascha.

Lorenzo låg sedan bakom den nya tävlingsledaren Marc Marquez, och påbörjade den spanska duellen som många racefans hade väntat på. Med mindre än en halv sekund från varandra, var det inte förrens det bara var 15 varv kvar som Lorenzo gjorde sitt drag i banans uppförsparti för att ta över ledningen. Tre varv senare var Marquez tillbaka i ledning efter en omkörning vid kurva ett.

Ett varv senare och vädret blev en annan rival då den vita flaggan dök upp. Med några droppar regn fallandes från skyn hade förarna nu möjlighet att byta till en ny motorcykel med regndäck om de ville. Ledargruppen stannade kvar på banan och med nio varv kvar återtog Lorenzo ledningen, även han vid kurva ett.

Ett varv senare hade banan blivit betydligt blötare på sina håll. Lorenzo slog av på farten och både Marquez och Dani Pedrosa passerade. Då regnet föll med allt häftigare intensitet spelade de tre upp i täten ett farligt vågspel, att inte vilja tillåta andra att komma ikapp eller passera genom att gå i depå. Med fyra varv kvar att köra gjorde Lorenzo sitt drag, och körde in i depån för att skifta till  sin regnkittade motorcykel och återvänder omedelbart till banan. Under tiden kraschade Pedrosa på startrakan, vilket betydde att Lorenzo nu låg som tvåa.

Raceledaren Marquez valde att inte köra in i depån, och ett varv senare föll även han offer för regnet, och halkade omkull och gav Lorenzo en ”gratisresa” till sin första seger för säsongen.

Valentino Rossi inledde bra från sin sjätte startposition och hade gjort ytterligare framsteg då han kom brett i nedförspartiet, körde av banan för att krascha hårt i gräset. Han förlorade medvetandet kort efter kraschen, med vaknade snabbt till igen och fördes till läkarstationen för att genomgå en kontroll. Därefter fördes han till sjukhuset för ytterligare kontroller.

Lorenzos race ger honom 25 poäng, och han ligger kvar på fjärde plats, nu endast 12 poäng efter tredjeplacerade Valentino Rossi. Rossis DNF betyder att han ligger kvar på 214 poäng, tre poäng efter Dani Pedrosa. Marc Marquez leder fortfarande med sina 292 poäng.

Nästa MotoGP körs den 12 oktober på japanska Motegi.