Efter tre race frånvaro kommer Dani Pedrosa göra comeback till racingen den här helgen, och tävla tillsammans med Marc Marquez för Repsol Honda Team på franska Le Mans.

Dani har opererat sin högra arm för att lindra obehag med så kallad armpump och som ett resultat av detta missade han tävlingarna i USA, Argentina och Spanien, men återvänder i Le Mans för årets femte MotoGP-runda. Marc, som också skadades i en träningsolycka efter GP:t i Argentina lyckades kämpa till sig en 2:a plats i Spanien, och uppger att han kommer till Le Mans rehabiliterad i stor sett till 100%.

lemanstrack

Le Mans-banan betyder mycket ”stop-and-go”, med massor av långsamma svängar där bromsning och acceleration är avgörande. Förarna och deras deras team-ingenjörer koncentrerar sig på att optimera maskinerna för att erbjuda optimal stabilitet under bromsning, samt förbättra bakhjulgreppet för de många hårnålsutgångarna. Den 4.18 kilometer långa banan har samma start-mål-raka som under Le Mans 24-timmars endurancerace och en blind snabb höger som leder till den berömda Dunlop-chikanen. Efter den snabba start på varvet, blir stopp-start-karaktären på denna bana uppenbar, med en långsam högerböj som leder till huvudrakan. Det är en av nio högersvängar, och fyra vänsterkurvor.

Marc har haft blandade resultat på denna bana, men tog sin första MotoGP-seger här förra året, han vann också på Le Mans år 2011 (Moto2) och körde till sig pallplatser 2013 (MotoGP) och 2010 (125cc). Dani har slutat på pallen 7 gånger på Le Mans, inklusive en seger efter avskyvärda tävlingsförhållanden under 2013 års MotoGP-race och tre segrar i de lägre klasserna (125cc 2003, 2004 och 2005 i 250cc).