Yamaha-förare Jorge Lorenzo hade en perfekt helg vid spanska Jerez, med start från pole för att sätta ett nytt banrekord under sin färd mot helgens MotoGP-seger. 

Spanjoren var snabbast under nästan varje session, bortsett från FP4 och Warm Up, och noterades även för det snabbaste varvet någonsin för en motorcykel runt den 4,4 kilometer långa Circuito de Jerez, med tiden 1'37.910 under kvalkörningen. Detta gjorde honom till den första personen på två hjul att bryta 1'38-barriären på banan, och han fortsatte med att sätta ytterligare ett nytt rekord under tävlingen också, med varvtiden 1'38.735, vilket var över sju tiondelar snabbare än hans tidigare varvrekord från 2013.

Lorenzos magnifika körning under racet blir inte sämre när man betänker att efter hans första varv var samtliga av hans varv snabbare än 1'41, en bedrift som ingen annan förare mäktade med.

Lorenzo, som fyller tjugoåtta år under måndagen, var uppenbarligen laddad för att kicka igång sin 2015-säsong i Jerez och han verkade onekligen ganska nöjd med sina insatser: "Jag är verkligen stolt över mig själv och teamet, då vi äntligen levererade något extraordinärt, efter att vi tidigare haft en del problem som legat utanför vår kontroll. På grund av fodret hos hjälmen i Doha, min sjukdom i Austin och däcken i Argentina, kunde vi inte visa upp vår sanna potential. Den här gången kunde jag göra det under hela helgen och särskilt vid bromsning. Ibland händer det att jag känner mig lite sämre tillfreds med bromsningarna under söndagen, än under resten av helgen, men i dag inträffade inte detta. Jag kunde bromsa riktigt sent, få till bra ingångar in i kurvorna, hålla bra kurvhastighet och bra acceleration, så allt var bra. "

Marc Marquez bet ihop och körde tappert trots en hel del smärta hos sitt brutna finger, för att säkra sin andra pallplats för säsongen, efter sin seger i Austin, även om han vägrade att skylla sin prestation på skadan: "Om jag körde lika aggressivt som jag brukar, började jag få armpump och i slutändan var det något jag inte kunde hantera. Naturligtvis trodde vi att jag kanske skulle vara snabbare, men idag ska jag inte skylla på fingret, Jorge var helt enkelt snabbare än oss."

Den regerande MotoGP-världsmästaren, Marc Marquez, förklarade efteråt att han upplevde en stund av déjà vu under tävlingen: "Jag såg att Valentino närmade sig och jag tänkte att det kommer att bli som under racet i Argentina igen, men jag samlade styrka och den här gången kunde jag bibehålla gapet mellan oss. "

Valentino Rossi fick nöja sig med tredjeplatsen, men blev den första personen någonsin att ta 200 Grand Prix-pallplatser i processen, medgav efteråt att han också fick minnesbilder från Argentina: "Jag hade ett ögonblick i racet där jag inte gjorde så dåligt ifrån mig och jag var nära Marc. Jag hoppades på ännu en god kamp som skulle vara ända till slutet, och jag trodde att jag skulle klara det eftersom jag fick ner luckan till en sekund, men var tvungen att ge upp."

Rossi tog sin första pallplats i 125cc-klassen vid Österrikes Grand Prix år 1996. Sedan dess har han fått kliva upp på prispallen fler gånger än någon annan förare inom motorcykel-GP, med den legendariska Giacomo Agostini tvåa på listan med sina 159 pallplatser. Trots detta fina facit är Rossi på jakt efter mer segrar: "Jag har vunnit en hel del poäng och vunnit två segrar och fyra pallplatser. Denna gång utökade jag min ledning till Dovizioso, men det ser ut som att Jorge kom tillbaka in i mästerskapet i och med denna seger. Han är nu bara 20 poäng efter, men mästerskapet är fortfarande långt. "

Valentino Rossi (Yamaha) leder MotoGP med sina 82 poäng, före Andrea Dovizioso (67 poäng, Ducati), Jorge Lorenzo (67 poäng, Yamaha) och Marc Marquez (56 poäng, Honda).

Nästa MotoGP körs den 17 maj på Le Mans i Frankrike.