En del tillverkare har redan presenterat sina 2014-modeller för flera månader sedan. Redan i maj deltog jag i provkörningen av 2014 års KTM EXC och SX-modeller på Sardinien, och i juli provkörde Fastbikes.se 2014 års motocrossmaskiner från Kawasaki. Häromdagen var jag på plats, tillsammans med Jörgen "Gson" Gustafsson, då Husqvarna lanserade 2014 års enduro- och motocrossmaskiner för världspressen. Och det var en fröjd att få vara med under detta historiska ögonblick.

Även fastän det är Österrikiska KTM AG med Mr Pierer i spetsen, som äger Husqvarna Motorcycles (efter att ha köpt Husqvarnas motorcykelenhet av BMW tidigare i år) trycker man hårt på de svenska rötterna.

Husqvarna Team

 

Husqvarna-teamet med det svenska WP-gänget (Matte fält och Torbjörn "Toby" Gustafson längst till vänster respektive längst till höger på översta raden). Joakim Ljunggren ses på översta raden (tredje personen från höger). Thomas Gustavsson är andra personen från vänster på andra raden. Längst ner finner vi Anna Quist från KTM Scandinavia (näst längst till höger).

I samband med Husqvarna-presentationen var det en stor ära för mig att få äta middag med Thomas Gustavsson, som var med på den tiden då Husqvarna verkligen var ett svenskt företag, med sin bas intill Vättern. Thomas var även en av huvudpersonerna i skapandet av Husaberg, som kom till i samband med att italienska Cagivagruppen köpte Husqvarna och flyttade produktionen till Italien. På senare tid har Thomas varit ansvarig för Husabergs fabriksteam, och tar nu över rollen som teamchef för Husqvarnas fabriksteam i Enduro.

Nu får vi bara hoppas att det, med flera lovande svenska förare i stallet, blir ett framgångsrikt 2014 för teamet. Att det är ett välskött och populärt team, som många förare vill till har jag själv fått se med egna ögon då jag varit på besök i samband med Enduro-VM. Bland annat händer det titt som tätt att förare från andra team dyker upp i teamets servering, som är känt för sin bra och välsmakande mat.

Att jag till vänster om mig under middagen hade sällskap av fabriksföraren Joakim Ljunggren, som är nybliven pappa, gjorde middagen ännu trevligare. Han var på plats för att träffa världens journalister, och testköra de nya maskinerna. Har vi tur får vi se Joakim på en Husqvarna redan i årets Novemberkåsa, som körs 23-24 november i Eksjös skogar.

huskyprovis

Jag själv har ju planerat att själv delta i årets Novemberkåsa, allt för att kunna återskapa upplevelsen i ett reportage om hur det egentligen är att köra denna mytomspunna tävling. Är det möjligt för en erfaren enduroförare, som till vardags driver eget företag, och har fullt upp med hus, fru, barn och allt vad det innebär, att genomföra en av världens tuffaste endurotävlingar? Jag själv kommer att köra en Kawasaki KX250FE av 2014 års modell, ursprungligen en motocrossmaskin, som av Kawasaki i Sverige försetts med lyse och registrerats. För att nå målet har jag inte bara kört ett par enduropass i veckan, utan även cyklat omkring på min Mountainbike eller landsvägsracer, då jag inte löptränat, styrketränat eller kämpat med min Crawl-teknik. Med bättre kondition är jag övertygad om att körningen kommer att bli mycket lättare. Sedan gäller det bara att försöka få hjärnan att göra allt det där som jag lärt mig under alla år. Den 24e november vet vi hur det gick...

kawakasan

Innan dess kommer jag att bege mig till ultraläckra Ascaribanan i södra Spanien för att provköra 2014 års stora nakennyhet från KTM, 1290 Super Duke R. Med sina 180 hästkrafter, 144 newtonmeter vridmoment och en uppgiven vikt på 188 kilogram lär det bli något i hästväg att få leka med...

special 1_studio_4

Nästa stora händelse, där fler 2014-nyheter kommer att presenteras, är den internationella motorcykelmässan EICMA, som äger rum vid italienska Milano under början av november (vecka 45). Fastbikes.se kommer att vara på plats, och redan på måndagen kommer vi att presentera de första nyheterna från Ducati och Honda. Vi vet att det även kommer ett antal nyheter från bland annat Suzuki, Aprilia, Kawasaki och BMW som lär sätta fart på 2014 års motorcykelsäsong. Dessutom kommer vi att få se flertalet nya eldrivna modeller vid sidan om alla de tusentals nya klädesplaggen, skydden och tillbehören som mässansn utställare kommer att erbjuda... 

2014 ser ut att bli ett fantastiskt motorcykelår!