Häromdagen kunde vi meddela att regeringen nu skärper reglerna kring mobilanvändning i samband med fordonskörning. Enligt de nya reglerna riskerar den bilförare som använder mobiltelefonen på ett trafikfarligt sätt att bötfällas. I Sverige lär bötesbeloppet inte bli många kronor, i alla fall inte om man jämför med i Alaska där lagöverträdelsen kan leda till böter på motsvarande 67000 kronor och ett år i fängelse.

Den förare som på grund av mobilanvändning blir inblandad i en trafikolycka kommer att straffas ännu hårdare. Skulle exempelvis en dödsolycka ske till följd av detta ökar fängelsestraffet till 20 år och bötesbeloppet till 250 000 dollar, vilket motsvarar närmare 1,7 miljoner kronor.

På allt fler platser runt om i världen är det förbjudet att SMS:s eller använda mobiltelefonen under fordonskörning. I USA är detta olagligt i samtliga stater förutom Arizona, Montana, South Carolina och South Dakota.

Enligt trafikmyndigheten "Virginia Transportation Institute" ökar olycksrisken med 23 gånger om man SMS:ar samtidigt som man kör bil. Hur mycket olycksrisken ökar vid SMS:ande under motorcykelkörning framgår inte av undersökningen...