Organisationen Tools of change har utsett trängselskatt i Stockholm som vinnare till priset "Tools for Change Landmark Award" när det gäller att förändra resvanor, bland annat genom minskat bilresande, till förmån för mer miljövänliga och hållbara alternativ.

Motiveringen till priset "Tools for Change Landmark Award" lyder: Systemet med trängselskatt i Stockholm är ett av de mest framgångsrika, innovativa, reproducerbara och anpassningsbara fallstudierna i världen.

Tools of Change, som utsett vinnaren bland 21 utvalda fallstudier, har sin bas i Ottawa-Carleton, Kanada. Organisationen startade först som ett samarbete mellan olika städer i Kanada för att kunna förbättra förståelsen för hur man kan öka effekterna av egna insatser för en hållbar utveckling. Man samlade in fallstudier från olika håll i Nordamerika och utvecklade så småningom en interaktiv webbplats för att kunna ta ett bredare och längre perspektiv.

Varje år utser en panel vinnande fallstudier i olika kategorier och fallstudierna publiceras sedan på webbplatsen så att andra kan ta del av erfarenheterna och de verktyg som utvecklats av andra länder och städer. Det finns tre huvudkategorier; miljö, hälsa och säkerhet. Dessa delas sedan in i underkategorier där trängselskatten nu vann pris i underkategorin Transport.

Stockholm har en trafikminskning på cirka 18 % jämfört med år 2005 och som enligt Transportstyrelsen fungerar utmärkt, både tekniskt och effektmässigt.