Den blev Årets julklapp år 2007 och har vanligt förekommande i såväl bilar som på motorcyklar. Men inför årets största trafikhelg har svenskarna gjort ett tydligt vägval – allt fler överger den traditionella GPS-mottagaren för att satsa helt på navigerings- och karttjänsterna i sin smartphone. Men det finns stora regionala skillnader.

Totalt 1001 svenskar deltog i undersökningen som genomfördes av opinionsinstitutet Novus på uppdrag av Nokia. Resultaten visar att de flesta tar mobilen till hjälp för att hitta dit de ska. Hela 35 procent av svenskarna använder nu sin smartphone som navigeringstjänst vid fordonskörning, vilket är mest i Skandinavien. I Danmark och Norge är motsvarande siffra 30 respektive 24 procent. GPS är betydligt populärare i våra grannländer – 45 procent av norrmännen och 58 procent av danskarna använder sig av GPS medan endast 22 procent i Sverige gör detsamma.
- I takt med att våra smartphones blir allt mer avancerade så är det naturligt att samla så mycket som möjligt i den enheten. Sverige ligger långt fram i användningen av smartphones och utvecklade navigeringstjänster är något som allt fler vill ha. Det är något som slår igenom inför en av årets största trafikhelger, säger Edvard Bergström, kommunikationschef på Nokia i Skandinavien.
Stockholmare kör med smartphones – norrlänningar med GPS
Undersökningen visar att det framförallt är ungdomar som förlitar sig på sin smartphone i trafiken. 51 procent av svenskarna i åldern 18-29 år väljer mobilen före GPS för navigering.
Samtidigt är de regionala skillnaderna stora. Stockholmarna är mest benägna i landet att köra med smartphone som vägvisare – 47 procent av huvudstadsborna tyr sig till mobilen i trafiken, medan motsvarande siffra för norrlänningar är 22 procent. Här är det istället GPS:en som fortfarande står högst i kurs med 36 procent av användandet. I Västsverige ratar 10 procent av befolkningen all form av färdigpaketerad navigering för att istället hitta rätt väg med hjälp av egenhändigt nedskrivna väginstruktioner.