Häromdagen kunde vi berätta om ambulanssjukvårdaren Ian Burrell från Storbritannien, som prisas för den briljanta idén om att förse motorcykelhjälmar i landet med ett informationskort om brukaren. Idén slog väl ut och har sedan spridit sig till flera länder runt om i världen, bland annat till Sverige. Här kallas konceptet ”Medical Card” och nu har Sveriges Motorcyklister, SMC, fått 150.000 kronor i bidrag från skyltfonden för att fortsätta arbetet med  projektet. Bland annat bifogas korten tillsammans med medlemskorten.

Enligt SMC finns inga kända fall i Sverige där korten haft betydelse. Däremot uppges all räddningspersonal som varit i kontakt med SMC varit positiva till Medical Card.

Samtidigt som korten i form av dekaler att fästa på hjälmen (för att tydligt visa att ett medical card finns), och ett kort som stoppas in i hjälmen (mellan ytterskal och stoppning). Förutom att ange sina egna personuppgifter, och kontaktuppgifter till närmast anhörig finns även plats att ange eventuella allergier eller annat som kan vara livsviktigt för räddningspersonal att känna till.

 

MER INFORMATION OM MEDICAL CARD HOS SMC

 

LÄNK TILL PDF-VERSION AV MEDICAL CARD.

 (tips: laminera så håller det bättre. Dessutom kan det vara klokt att även inkludera ansiktsbild på hjälmbäraren).