Bosch senaste säkerhetssystem MSC, som för första gången har monterats på en motorcykel hos KTM 1190 Adventure, har blivit belönat med Yellow Angel-utmärkelsen från tyska ADAC.

En av de vanligaste orsakerna till dödsolyckor med MC är kurvor. Vid kraftig inbromsning i kurvor är det lätt att något av hjulen låser sig, vilket gör att greppet mot vägbanan tappas och därmed kontrollen över fordonet. Bosch har därför tagit fram ett nytt säkerhetssystem –Bosch MSC – som ska stötta föraren vid både hård inbromsning och acceleration i kurvor. Så långt som fysikens lagar tillåter sägs detta system fungera även när motorcykeln lutas kraftigt. För att lyckas med detta har experterna på Bosch avdelning för motorcykelsäkerhet i Japan lagt till en sensorlåda till det befintliga ABS-systemet.

-Stabilitetskontroll för motorcyklar är den tvåhjuliga världens ESP, säger Gerhard Stegier, ordförande Bosch Chassis System Control Division.

Bosch MSC fick nyligen Yellow Angel-utmärkelsen i kategorin ”Innovation och Miljö” av den tyska organisationen ADAC.

Snabba fakta om Bosch MSC:

• MSC kan förhindra att hjulen tappar fästet vid bromsning då motorcykeln lutar kraftig vid exempelvis kurvtagning.

• MSC minimerar det "upprätande momentet" (det vill säga att motorcykeln driver ut ur kurvan) vid inbromsning i samband med kurvtagning.

• MSC ska förhindra att motorcykeln slår runt framlänges vid "nödstopp".

• MSC ska förhindra att bakhjulet tappar fästet vid acceleration i samband med nedlägg.

• MSC ska förhindra att framhjulet lättar till väders under acceleration.

För kunder som redan är ägare till en 1190 Adventure eller Adventure R av 2013 års modell kan båda Adventure-modellerna kompletteras med det revolutionära MSC-systemet hos auktoriserade KTM-återförsäljare.