Enligt en färsk opinionsundersökning som däcktillverkaren Dunlop låtit utföra tror många motorsportentusiaster att bensin och diesel snart är ett minne blott, då eldrift kommer att ta över inom 25 år och väte inom 50 år medan vatten, luft och andra hittills okända energikällor kommer att användas i motorsport inom 125 år.

Deltagare i undersökningen, från olika bakgrunder och nationaliteter, är alla överens: en stor majoritet (79%) anser att användningen av bensin och diesel kommer att vara ett minne blott inom bara 25 år, medan nästan hälften (48,8%) tror att bilar kommer att köras på enbart el inom denna tidsram.

Tittar vi 50 år in i framtiden tror nästan hälften av deltagarna (45,5%) att el har ersatts av vätgas som drivmedel. Och inom 125 år tror de flesta svarande (53%) att vatten, luft och andra för närvarande okända ämnen kommer att driva fordonen.

Trots denna allmänna enighet, avslöjas små skillnader mellan länderna. Till exempel att danskar är det folkslag som mest fäst vid bensin/diesel och är den enda nation som fortfarande tror att detta kommer att vara vår huvudsakliga bränsle om 25 år (66%); samtidigt tror inte vare sig danskar eller tyskar (83% respektive 62%) att vätgasdrift kommer bli framtidens melodi, utan tror att vi kommer att gå direkt från el till andra för närvarande okända energikällor.

De flesta länder (däribland Spanien, Polen, Italien och Storbritannien) tror att vi inom 50 år kommer att använda vätgasdrift och att vi inom 125 års tid kommer att driva våra fordon på en kombination av väte och huvudsakligen "andra bränslen". Portugiserna tror att vi kommer att använda elbilar mycket längre (46%), byta till väte om sisådär en 125 år och först kliver över till "övriga bränslen" inom en mer avlägsen framtid (51%). Å andra sidan är fransoserna övertygade om att vi inom 125 års tid främst kommer att använda "andra bränslen" för att driva våra fordon (57%), och är den mest kreativa gruppen i vad dessa alternativa bränslen kan vara: där vatten, solenergi och kärnkraft är de mest populära förslagen, medan andra idéer också omfattar luft, magnetiska fält, och även återvunna sopor och vegetabilisk olja.