Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) avslutade en perfekt helg i Österrike genom att dominera söndagens MotoGP-race. Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) gav den österrikiska fabriken något att jubla över genom att köra hem andraplatsen med sin RC16, medan Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team) säkrade tredjeplatsen.

Precis som han gjorde i Tissot Sprint, startade Bagnaia fantastiskt för att bekvämt ta starten före Binder. Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing) var också med bra från start – som vanligt – för att ta sig upp till P3, medan Maverick Viñales (Aprilia Racing) tappade ett antal placeringar.

Bagnaia och Binder fick snabbt en sekunds lucka. Under varv 4 tog Jorge Martin (Prima Pramac Racing) sitt långa-varvsstraff, vilket gjorde att han tappade till P13, medan Binder fortsatte att jaga Pecco. Alex Marquez passerade Miller för att ta över P3 i slutet av varv 4 men hade ett gap på 1,7 sekunder till Pecco och Binder.

Lite längre in i racet sjönk Binder till en halv sekund bakom Bagnaias bakhjul efter att "Mapping 2" dök upp på sydafrikanens instrumentering. I kampen om P3 låg Alex Marquez före Bezzecchi på väg ut på varv 11, med 1,7 sek upp till andreplacerade Binder.

Med 15 varv kvar hade Peccos ledning ökat till en sekund för första gången. Den ökade ytterligare upp till 1,2s på varv 17 av 28, och Bezzecchi fortsatte att jaga uppvakta Alex Marquez. Marini låg nu på P5 med Viñales två sekunder bakom på P6, medan Martin lyckats kämpa sig upp till P7 med 12 varv kvar.

Med 10 varv kvar var Peccos ledning uppe på 2,5s, med Binder på fortsatt andra plats. Där bakom rasade en kamp om den sista pallplatsen, och Bezzecchi försökte sig på en omkörning vid sväng 1, men Alex Marquez lyckades behålla tredjeplatsen. Under tiden hade Marini närmat sig Ducati-duon för att nu ansluta till striden om en pallplats.

Bezzecchi gjorde en lyckad omkörningsmanöver vid sväng 9 med sju varv kvar, och italienaren började genast skapa sig en lucka för att göra hans palljakt betydligt komfortablare. Marini tog sig förbi Alex Marquez med tre varv kvar, men vid det laget hade Bezzecchi  skapat sig en lucka på 1,7 s.

Längst fram var Bagnaia, i en helt egen liga, på väg mot sitt livs 50:e pallplats för italienaren, medan Binder körde hem en andraplats med sin KTM för att avsluta en mycket stark helg på den österrikiska tillverkarens hemmaplan. Bezzecchi slutade på tredje plats.

Marini slutade på P4 medan Alex Marquez körde i mål som femma. Viñales avslutade som sexa efter en mindre lyckad start, Martin tog igen förlorad mark men lämnar Österrike besviken med sin sjundeplats, närmast följd av Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP™), Aleix Espargaro (Aprilia Racing) och Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team).

Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP™) vann till slut över Marc Marquez (Repsol Honda Team) för att säkra 11:e plats, med Marc som tolva, medan Johann Zarco (Prima Pramac Racing), Augusto Fernandez (GASGAS Factory Racing Tech3) och Miller tog hem de sista poängen.

Efter en perfekt helg i Österrike ligger Bagnaias mästerskapsledning på hela 62 poäng över Martin på väg till det katalanska GP:t, som körs 3 september.