Att skapa ett effektivt system för att utbilda och supporta unge, lovande förare är den enskilt största anledningen till att spanska förare är mycket framgångsrika inom GP-racing, såväl enduro, motocross och inte minst inom MotoGP.

Tack vare ett system som till stor del är uppbyggt av Kenny Roberts Sr, har spanska förare under många års tid haft en federation som stöttar unga förare och stimulerar dem under hela deras tävlingskarriär. Den spanska arbetsmodellen har varit så effektiv att italienarna nyligen kopierat den, där deras främsta stjärn-elev är Moto3:s Romano Fenati.

Under 2014-säsongen kommer Fenati ses köra för SKY Racing Team by VR|46, där Fenati har fått en hel del tips och råd inför säsongen från sjufaldige världsmästaren Valentino Rossi och hans kunniga instruktörer. 

Som ett första steg i satsningen kommer VR|46 Riders Academy att stötta sex förare: Franco Morbidelli, Luca Marini, Andrea Migno, Nicolò Bulega, Romano Fenati och Pecco Bagnaia.

De kommer att få körträning på Rossis "Ranch" i Tavullia, där självaste Rossi personligen kommer arbeta med respektive förare för att utveckla både deras fysiska och psykologiska färdigheter som ett led i deras fortsatta racing-utveckling.

Till sin hjälp har Rossi ett team av erfarna tränare och proffs, som kommer att sköta ”skolans” relationer med motorsportteam, förarnas tävlings-logistik och avtalsstöd som behövs då det är dags att skriva kontrakt med olika team.

I det stora hela kommer dessa sex förare att få stöttning av Rossi och hans assistenter, inom i stort sett allt som rör deras racing-karriär, något som lär vara en stor välsignelse för alla blivande GP-stjärnor.

Konkurrensen om en plats hos VR|46 Riders Academy lär vara stenhård, och vi kan nog kallt räkna med att vi kommer att få se en och annan stjärna skapas under Rossis vingar...