Det blev en fantastisk premiär för årets MotoGP, som inleddes med årets första race på Losail-banan i Qatar under söndagskvällen. Den regerande världsmästaren, Marc Marquez vann, och vilket även gav Honda deras 250:e seger i främsta GP-klassen.

Regerande världsmästaren, den 21 år unge Honda-föraren Marc Marquez från Spanien inledde årets MotoGP-säsong med seger i Qatar, efter att ha slagit den italienske Yamaha-föraren Valentino Rossi i en häftig närkamp, och med sin spanske teamkompis, Dani Pedrosa på tredje plats.

Marc fick onekligen en fantastisk start på säsongen, framförallt med tanke på att han missat större delen av försäsongsträningen och testerna till följd av det benbrott han drog på sig för cirka sex veckor sedan.

Racet inleddes med att spanske Yamaha-föraren Jorge Lorenzo tog ledningen i den första kurvan. Men Jorge drog omkull vid kurva 15, i slutet av det första varvet. Under det nionde varvet var det Stefan Bradls tur att köra omkull, efter att han haft en bra inledning på racet. Marquez låg nu i täten tätt följd av Rossi och Pedrosa, med Alvaro Bautista nära bakom.

Ända in i det sista bjöds åskådarna på en härlig fajt som främst handlade om den 21 år gamle Marquez , som duellerade med veteranen Rossi om årets första seger, en kamp där Marquez kom ut på topp. I racet om tredjeplatsen drog Pedrosa fördel av en krasch som drabbade Bautista, och kunde ta den sista pallplatsen.

Marc Marquez kommenterar segern:

"Jag är väldigt nöjd med resultatet idag. De 25 poängen är viktiga, men det har också varit en viktig tävling eftersom jag är på väg tillbaka från en skada som fick mig att missa det mesta av försäsongen. Denna helg var det också många förare med där uppe i täten, och alla höll ett högt tempo. Och sett till hur racet utvecklades så är det här en stor seger. Duellen med Valentino var höjdpunkten förutom segern. Jag njöt verkligen!”

Valentino Rossi kommenterar racet:

"Jag är väldigt glad men samtidigt lite upprörd över att jag förlorade. Marc är väldigt stark och jag njöt av i stort sett hela tävlingen. Det var ett bra race, mycket roligt redan från start. Jag började långt bak och var tvungen att riskera en del under de första varven. Jag var mycket försiktig och begick inte några misstag. I slutet spelade jag ut mina kort mot Marc, men han var starkare än mig så han vann och han förtjänade det. Det är första gången på länge som det såg ut som ett gammalt race från MotoGP från för tio år sedan, alla körde tillsammans i samma tempo, en del misstag begicks,  någon kom lite brett och så vidare. Kanske hade Dorna en bra idé! Yamaha är alltid bra i Qatar och jag arbetade mycket hårt under träningen inför racet. Jag är väldigt nöjda med det jobb mina medarbetare utfört och motorcykeln var fantastisk i racet också. Jag så glad över den här inledningen på året, nu måste vi fortsätta så här. Vanligtvis är Jorge så fantastisk och så stark under de första varven, så jag förstår inte vad felet var.”

Jorge Lorenzo kommenterar racet:

”Jag begick ett misstag. Det var länge sedan som jag senast gjorde det i ett race! Vi är inte perfekta, vi är bara människor och ibland begår vi misstag. Däcken var annorlunda förra året och temperaturen i asfalten var lite kallare. Jag tog inte med dessa omständigheter i beaktande och jag var för snabb in i kurvan när däcken inte var redo ännu. Det är synd att förlora så många poäng mot Marc, Valentino och Dani som är favoriterna. Valentino visade att Yamaha kan kämpa även med dessa däck och mästerskapet är väldigt långt så vi får se vad som händer i Austin.”

Nästa MotoGP körs på Circuit Of The Americas, vid Austin i USA om tre veckor (13 april).