Filip backlund visade direkt i premiären att han nu är mogen för en internationell satsning genom fantastisk körning i premiären på brittiska mästerskapet. Tävlingen kördes på Brands Hatch och mästerskapet innehåller 60 förare så att direkt kvala in på gridden som femma och sedan i racet bli tvåa efter är inget annat än en rejäl sensation.

Inför säsongen 2013 togs beslutet att göra en internationell satsning för Filip och valet föll på brittiska mästerskapet. En av de avgörande faktorerna var att det framgångsrika samarbetet med Kawasaki kunde fortsätta. nu tillsammans med Kawasaki Storbritanniens officiella team ILR Kawasaki.

Det stora startfältet gör att förarna delas in i två grupper med 30 förare i varje. Redan i första träningspasset var Filip tvåa i sin grupp och trea totalt. I första kvalet körde Filip in på en andra plats totalt. Till lördagens avgörande kval gjordes en del justeringar, och Filips tider blev bättre men konkurrenterna förbättrade sig mer så det blev inte helt optimalt. Det räckte ändå till en femte startruta på startgridden där det var otroligt jämt. Hela topp tio fanns inom 0,5 sekunder och 22 av de 30 som gick direkt till huvudracet var inom en sekund. Övriga förare körde ett återkval under lördagskvällen där de 8 främsta gick till huvudracet, där gridden alltså innehöll totalt 38 startande.

När starten gick fick Filip en kanonstart och tog sig upp till andra plats under första varvet. Efter ett par varv tappade Filip efter tuff fight ner till fjärde men varvet efter återtogs tredjeplatsen i en snygg manöver. Under tiden kunde ledande John McGuiness åka ifrån till en betryggande ledning medan de bakom fortsatte en vild fight. Filip tog sig upp på andra plats igen, för att kort därefter åka ner till fjärde. Så höll det på under hela racet. Med fem varv kvar hade klungan fångat in ledaren och nu var fighten om segern. Filip körde fantastiskt bra och ut på sista varvet gick Filip som tvåa tätt bakom bakhjulet på ledande Adam Jenkinsson. Efter en attack ledde Filip under en kort stund på sista varvet men Jenkinsson slog tillbaka. Ut på rakan låg de sida vid sida men Filip skar mållinjen som tvåa endast sex hundradelar från segern. John McGuiness slutade på tredje plats.

-Att nämnas med respekt redan efter första helgen som "The Amazing Swede" hade jag inte ens vågat drömma om. Klart jag hoppades göra en bra premiär men detta var bättre än bra! Perfekt när nu nästa tävling är redan kommande helg, jag hoppas upprepa bedriften och fortsätta samla bra med poäng till mästerskapet. Det viktiga är att visa att vi inte var en dagslända utan att vi tänker höra hemma i det översta skiktet i mästerskapet, kommenterar en minst sagt glad Filip Backlund.

Joakim Wiedesheim, teamchef för Team Cawalli kommenterar racet:
Eftersom 22 startande av 60 redan slås ut innan starten går i huvudracet kan nog alla förstå hur tufft mästerskapet är. Vår målsättning inför helgen var att Filip skulle prestera på topp av sin förmåga varje pass utan att ta onödiga risker. Detta för att allt var nytt och vi behövde lära och samla maximalt med information om allt från motstånd till hur mästerskapet fungerar. Jag är mycket stolt och glad över det sätt som Filip genomförde helgen, för mig visar det än en gång att Filip har potential att gå långt. Att köra head to head över mållinjen om segern redan första helgen är helt overkligt, som en dröm. Vi fick en perfekt start på säsongen och en rejäl morot att fortsätta arbeta vidare lika hårt. I depån och bland våra konkurrenter gick ett sus och det pratades en hel del om oss under helgen. Det har aldrig kommit någon ny utifrån och tagit sig in så högt upp i resultatlistan.

Nästa tävling för Filips del går på Thruxton redan nästa helg, den 12-14 april.