En fjortondeplats blev helgens facit för Filip Backlund på sin ILR Kawasaki. Detta efter att ha kvalat in på en femtondeplats i helgens tävlingar på Brands Hatch i den sjunde deltävlingen i brittiska mästerskapet.

Helgen började allt annat än bra för Sveriges hopp Filip Backlund som fick växellådsproblem 10 minuter in på den fria träningen. Värdefull testtid tappades och till första kvalet byttes både växellåda och kopplingen för att vara på säkra sidan. Teamet beslöt att ta den nyrenoverade lådan från reservhojen. Första kvalet fick Filip inleda efter bästa förmåga och efter 4 varv började det stänka. Då hade Filip 15e tid och vädret gjorde det omöjligt att förbättra tiderna. Allt verkade fungera som det skulle och till andra kvalet fanns stora förhoppningar. Fyra varv in i kvalet tvingades Filip återigen till depån med växellådsproblem. Nu började ett febrilt arbete för att under kvällen och natten komma tillrätta med problemen.

På söndagens warm up fungerade växellådan men nu bluddrade motorn ur svängarna vid fullt gaspådrag. Än en gång felsöktes det febrilt men när Filip körde ut till start kunde han konstatera att allt inte stod rätt till. Det fanns inte tid att ordna utan Filip fick göra några provstarter för att försöka förstå hur han skulle göra för att komma iväg.

Det lyckades och Filip harvade på kring 10e plats i fältet utan chans att avancera vidare pga sina problem. Efter lite drygt halva racet återkom dessutom växellådsproblemen och nu föll Filip bakåt. Ett par vurpor gjorde att Filip ändå stannade inom poängen och slutade som fjortonde man. En av dem som vurpade var mästerskapsledande Adam Jenkinsson.

- Jag vet inte riktigt vad jag skall säga börjar Filip Backlund. Vi kom aldrig in i helgen och jag fick aldrig möjlighet att slåss om segern som jag både hoppades och trodde på innan helgen började. Vi har nu test innan nästa race och måste komma tillrätta med problemen så att vi kan utmana om pallen igen slutar en tydligt revanschsugen Backlund.

- Tyvärr gav vi bort möjligheten att ta in ordentligt på Jenkinsson som vurpade, när vi nu hade tekniska problem. Jag tycker synd om Filip som aldrig riktigt fick chansen denna helgen. Det är aldrig kul när tekniska problem sätter käppar i hjulen men det ingår i spelet fortsätter Joakim Wiedesheim. Nu måste vi se till att allt klaffar nästa race så att vi kan vara på pallen igen och ta värdefulla mästerskapspoäng avslutar Joakim.

Tävlingen vanns av Hudson Kennaugh som därmed tog andra raka segern.

I mästerskapet ligger Filip nu på en total fjärdeplats på 73 poäng.
1. Adam Jenkinsson 111
2. Hudson Kennaugh 110
3. Joe Burns 99
4. Filip Backlund 73
5. Victor Cox 61

Nästa tävling går på Oulton Park 9-11 augusti