Honda har presenterat 2022 års CBR1000RR-R Fireblade SP, som uppdaterats tillsammans med ny färg. Dessutom erbjuds specialversionen CBR1000RR-R Fireblade SP 30th  Anniversary.

CBR1000RR-R Fireblade SP kom som en helt ny motorcykel till 2020, skapt med fokus på bankörning. Till 2022 har utvecklingen av dess fyrcylindriga radmotor, som den bibehåller en toppeffekt på 160 kW vid 14 500 rpm, fokuserat på acceleration och kraft på mellanregistret: insugskanaler, luftburk, luftburkens trattar och avgassystemets mittsektion har alla reviderats för att ge extra kraft på just mellanregistret. Bakdrevet har vuxit med 3 tänder, till 43, för starkare acceleration på varje växel, och quick shifter-prestandan har uppgraderats.

Honda Selectable Torque Control (HSTC) har också optimerats - med feedback från HRC:s förare - för förfinad grepphantering för bakdäcket samtidigt som gaskänslan lär ha förbättrats ytterligare. Resten av chassit – som består av en ram i aluminium, RC213V-S-svingarm, sexaxlig tröghetsmätenhet (IMU) och 3-nivås Honda Electronic styrdämpare (HESD) – är oförändrad. Fjädring tillhandahålls av Öhlins Smart Electronic Control (S-EC) och OBTi användargränssnitt, med bromsar fram och bak från Brembo. Kåporna och körpositionen bibehåller ett kompromisslöst fokus på aerodynamisk prestanda, där kåpan har MotoGP-stukade winglets som ska generera downforce. En TFT-skärm i fullfärg ger kontroll av körlägen och justering av Power, Engine Brake, HSTC, Wheelie Control, Start Mode och ABS-lägen. En smartnyckel sätter pricken över i:et. 

För 2022 kommer modellen med guldfärgade hjul. Modellen får även sällskap av ett mycket speciellt nytt val. Det vill säga specialmodellen Fireblade SP 30Th Anniversary, som hyllar den ursprungliga '92 Fireblade, motorcykeln som startade det hela för 30 år sedan.

CBR1000RR-R Fireblade SP 30th Anniversary

För att fira 30-årsjubileet för ursprungliga Fireblade från 1992, kommer en Limited Edition 'Tricolour'-färgsättning att finnas tillgänglig för 2022, designad av Mr. Hiroaki Tsukui, som också var ansvarig för den ursprungliga färgdesignen från 1992.

Andra ytterligare detaljer skiljer den från ”mängden”. Vid uppstart dyker en "Ring of Fire"-skärmanimering upp när instrumentskärmen tänds upp. Det unika serienumret för varje motorcykel är lasergraverat på övre gaffelkronan och 30-årsjubileumslogotyperna – på bränsletankens lock, Smart Key fob och även lasergraverat på Akrapovič-ljuddämparen.

CBR1000RR-R Fireblade SP kommer i färgen Grand Prix Red, och CBR1000RR-R Fireblade SP 30th  Anniversary kommer i speciallackeringen “Limited Edition ‘Tricolour’.