Yamaha har presenterat MT-09 som de menar är nästa generationens sporthoj, som är skapt för att få dig att upptäcka din mörka sida. Modellen har ett nytt kompakt chassi med en ny 850-kubikcentimeters tre-cylindrig motor med 115 hästkrafter och 87,5 newtonmeter vridmoment på topp. Här kan du läsa mer och kolla in en film med skapelsen.

Vidare finner vi en ram och sving av aluminium, enkeldämpare bak som placerats i stort sett horisontellt, YCC-T och D-MODE elektroniska styrsystem, 298 mm flytande bromsskivor fram med radiellt monterade bromsok och 10-ekrade aluminiumfälgar.

2014-Yamaha-MT-09-EU-Deep-Armor-Action-002

Nya MT-09 uppges vara framtagen för passa in i många roller, från sportig körning på favoritvägen till weekendresor och den dagliga körningen till jobbet. Brett styre och en smidig sadel ska bidra till bra förarergonomi - där den lilla 14-liters bensintanken har fått en viktig roll i att skapa just en komfortabel körställning.

2014-Yamaha-MT-09-EU-Deep-Armor-Studio-007

För att få MT-09 så lätt, smidig och kompakt som möjligt har Yamaha utvecklat en helt ny aluminiumram med gjutna detaljer. Dess vikt och balans (inklusive oljor och full tank med bränsle) ska bidra till hojens smidiga uppträdande, och innebär att den totala vikten uppges landa på 188 kilogram.

2014-Yamaha-MT-09-EU-Matt-Grey-Studio-002

De tio-ekrade fälgarna är designande med ett mål, att uppnå en så låg ofjädrad vikt som möjligt. I det här fallet har hjulen försetts med nyutvecklade radialdäck - 120/70ZR17 fram och 180/55ZR17 bak - vilket ska ge ett stabilt och sportigt uppträdande.

2014-Yamaha-MT-09-EU-Race-Blu-Studio-006

Avgassystemet är ett kompakt 3-1-system, som är utvecklat för att ge god effekt, och samtidigt bidra till idealisk tyngdpunktscentrering för bra väghållning. De tre rostfria avgasrören är överdragna med en så kallad Nanofilm och löper sedan vidare in och förenas hos den korta och kompakta ljuddämparen.