Som världens allra första motorcyklar har 2014 års KTM 1190 Adventure och 1190 Adventure R försetts med MSC, ett revolutionerande förararassistans-system som har möjliggjort det som länge varit en dröm, nämligen ett ABS-system som även ska fungera perfekt i kurvor...

För bara några år sedan betraktades österrikiska motorcykeltillverkaren KTM som en nykomling inom landsvägsmotorcykel-segmentet. På kort tid har dock KTM nått teknikens framkant, och samtidigt blivit Europas största motorcykeltillverkare. Det ger en fingervisning om att det jobbas hårt där nere i Mattighofen, där fabriken med sin tillhörande utvecklingsavdelning finns.

KTM 1190_Adventure_MSC_MY20143

Nu tar KTM ett stort och viktigt kliv framåt, där det nya stabilitetskontroll-systemet MSC, som utvecklats i ett tajt samarbete mellan KTM och Bosch, är en viktig milstolpe i motorcykelbranschen.

Tillsammans med det kombinerade låsningsfria bromssystemet C-ABS och motorcykelns antispinnsystem MTC stöder MSC föraren av KTM 1190 Adventure på en mängd olika sätt - naturligtvis inom ramarna för de fysiska lagarna, precis som alla assistans-system:

• MSC kan förhindra att hjulen tappar fästet vid bromsning då motorcykeln lutar kraftig vid exempelvis kurvtagning.
• MSC minimerar det "upprätande momentet" (det vill säga att motorcykeln driver ut ur kurvan) vid inbromsning i samband med kurvtagning.
• MSC ska förhindra att motorcykeln slår runt framlänges vid "nödstopp".
• MSC ska förhindra att bakhjulet tappar fästet vid acceleration i samband med nedlägg.
• MSC ska förhindra att framhjulet lättar till väders under acceleration.

68917 1190Adventure_R_action_10_1024

KTM hävdar att MSC ger den perfekta förutsättningen för maximal dynamik och renodlad körglädje i kombination med det förtroende som du som förare får genom känslan av optimal säkerhet.

Med hjälp av denna teknik, tillsammans med vad KTM menar är en kompromisslös kunskapsöverföring från racingen, och inte minst en hel rad av avancerade elektroniska hjälpsystem har säkerställt att den 150 hästkrafter, 230 kilograms 1190 Adventure sätter en ny standard för äventyrskörning på såväl asfalt som grusvägar och andra typer av vägar med löst underlag.

Tidigare i år fick undertecknad glädjen att smaka på den här häftiga äventyrsmaskinen på slingrande bergsvägar på spanska ön Teneriffa. Här kan du läsa provkörningen...

Eftermontering möjlig - MSC erbjuds till alla som kör KTM 1190 Adventure
Tack vare MSC menar KTM att 1190 Adventure inte bara är den mest mångsidiga av alla äventyrsmaskiner, utan också den säkraste motorcykeln i världen. För kunder som redan är ägare till en 1190 Adventure eller Adventure R av 2013 års modell kan det, från och med december månad i år, kan båda Adventure-modellerna kompletteras med det revolutionära MSC-systemet hos auktoriserade KTM-återförsäljare. Svenskt pris är okänt i skrivande stund, men i Österrike står det 399 Euro på prislappen.

Produktionen av 2014 års 1190 Adventure (inklusive R-versionen), med MSC som standard, startar i december 2013.

68914 1190Adventure_R_action_07_1024