Oroande, men föga förvånande resultat från en färsk studie visar att de senaste infotainmentsystemen hos fordon, utformade för att förbättra trafiksäkerheten, misslyckas totalt och försämrar reaktionstiderna bakom ratten mer än vid användning av alkohol och cannabis.

- Bromssträckan, övergripande koll över trafiksituationen och svar på externa stimuli påverkas negativt genom användningen av infotainmentsystem under körning.

- Reaktionstiderna för testade förare var betydligt långsammare än någon som hade använt cannabis och fem gånger sämre än någon som körde vid den lagliga gränsen för alkoholkonsumtion i England (80 milligram alkohol per 100 milliliter blod).

Bland de chockerande resultaten fann studien - som beställdes av Storbritanniens största oberoende välgörenhetsorganisation, IAM RoadSmart, i samarbete med FIA och Rees Jeffreys Road Fund, att reaktionstider vid motorvägshastigheter ökade det genomsnittliga stoppsträckan till mellan fyra och fem billängder. Studien fann också att förarna tog ögonen bort från vägen så länge som 16 sekunder under körning (motsvarande ett avstånd på mer än 500 meter vid 110 km/h), och att använda touchkontrollerna resulterade i reaktionstider som var ännu värre än vid sms:ande under körning.

I en kommentar till de oroväckande resultaten, sa Neil Greig, policy- och forskningsdirektör hos IAM RoadSmart: ”Förarens distraktion beräknas vara en faktor i cirka en tredjedel av alla trafikolyckor i Europa varje år.

LÄNK: Här kan du läsa mer...