När du ska ta körkort är det hos Trafikverket som du gör provet. Under de senaste åren har många upplevt stora problem med att boka och få tid för körprov hos Trafikverket. Nu har Trafikverket skapat nya rutiner som ska minska kötiderna.

Du loggar in i Trafikverkets Bokningstjänst (LÄNK) med hjälp av Mobilt BankID. Det går inte att logga in med Mobilt SäkerhetsID som används av många ungdomar för t.ex. Swish.

Om du behöver avboka ditt prov, tänk på att göra det när det är mer än 24 timmar kvar till provet startar. Du kan också avboka ditt prov dygnet runt hos Trafikverkets kundtjänst på telefonnummer 0771-17 18 19.

Tider för mc-körprov 2023

Körprov för motorcykel går att boka från och med början av mars 2023.

Företräde

Om du är väl utbildad och förberedd inför ditt prov blir det oftast godkänt vid första eller andra försöket. Därför får du tillgång till tidigare provtider än de som gjort många omprov. Du bokar som vanligt, systemet känner av om du har rätt till företräde.

Råd till dig som ska ta körkort

  • Boka proven i god tid, helst 6 månader i förväg.
  • Provtider finns 11 månader framåt i tiden.
  • Boka teoriprov och körprov vid samma tillfälle, men gör proven med några veckors mellanrum. Då hinner du göra ett nytt teoriprov innan körprovet, om det skulle behövas.
  • Planera din utbildning så att du är redo när du kommer till dina prov.
  • Provtider kan dyka upp med kort varsel eftersom avbokningar görs löpande.

LÄNK: TRAFIKVERKET KÖRKORT – INFO OCH BOKNING AV FÖRARPROV